Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Datum: 15 november 2021

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar westbegroot@amsterdam.nl

De site werkt niet. Waar moet ik dit melden?

Vervelend dat je een probleem hebt met de site. We willen dit zo snel mogelijk oplossen. Mail ons op westbegroot@amsterdam.nl. Vertel kort wat er mis gaat (welke stap in het proces). Stuur een screenshot van de foutmelding/de pagina mee als dat mogelijk is. Vertel ook op welk apparaat dit gebeurt (computer, tablet of telefoon) en in welke internetbrowser (Chrome, Edge, Firefox, Safari, enzovoort). Hoe vollediger je je probleem omschrijft, hoe sneller we je kunnen helpen.

Ik ben geen bewoner, maar wil wel graag stemmen. Kan dat?

Nee, dat kan niet. Alleen bewoners van stadsdeel West van 12 jaar en ouder mogen stemmen. Iedereen die mag stemmen ontvangt vanaf 15 november 2021 een persoonlijke brief met een unieke stemcode.

Ik woon wel in de stad maar heb geen stemcode ontvangen. Hoe kan ik alsnog meedoen?

Het kan zijn dat de bezorging van de brieven vertraging heeft opgelopen. Ook kan het zijn dat je in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) een 'indicatie geheim' en/of adresblokkade hebt. In dat geval hebben we je adresgegevens niet kunnen opvragen en heb je geen stemcode ontvangen. Had je wel een brief moeten krijgen en heb je die op 22 november nog steeds niet gehad? Mail dan naar westbegroot@amsterdam.nl.

Ik ben niet zo handig met computers. Kan ik ook met mijn brief stemmen? En hoe doe ik dat dan?

Als je het lastig vindt om online te stemmen, vraag dan hulp van vrienden, familieleden of buren. Ook kun je voor hulp langskomen in de Huizen van de Wijk in Amsterdam West. Neem de brief met de persoonlijke stemcode mee en een legitimatiebewijs. Je kunt ook voor anderen stemmen. Neem dan hun brief met persoonlijke code, een kopie van hun legitimatiebewijs en een schriftelijke toestemming mee.

Ik heb mijn persoonlijke stemcode ingevuld, maar het lukt niet om te stemmen. Wat nu?

De stemcode bestaat uit 13 tekens (cijfer en letters) en is hoofdlettergevoelig. Controleer nogmaals of je alle tekens juist hebt overgenomen. Lukt het nog steeds niet? Mail dan naar westbegroot@amsterdam.nl.

Hoe weet ik zeker dat mijn stem is opgeslagen?

Je stem is goed opgeslagen als je in stap 5 een bevestiging ziet. In deze bevestiging staat “Gelukt, je hebt gestemd!”. Het stemmen werkt in vijf stappen:

Stap 1: pak de brief met de stemcode erbij die je per post hebt ontvangen.
Stap 2: ga naar de pagina met de plannen en kies je favoriete plannen.
Stap 3: controleer in het overzicht of je tevreden bent met de gekozen plannen.
Stap 4: vul de stemcode uit de brief in klik daarna op de knop Stemmen.
Stap 5: je krijgt de bevestiging dat het stemmen is gelukt.

Ik heb in het voorjaar een plan ingediend/een plan geliked maar ik kan er nu niet op stemmen. Hoe kan dat?

In totaal zijn er 61 plannen ingediend waarvan er 39 de drempel van 50 likes hebben behaald. Deze 39 plannen zijn getoetst op haalbaarheid. Er waren dit jaar in totaal 25 plannen haalbaar. De plannen die niet voldoende likes hebben gehaald of die niet haalbaar zijn, worden niet aangeboden in de stemronde. Planindieners hebben hier al eerder dit jaar bericht over ontvangen.

Kan ik voor iemand anders stemmen?

De stemcodes zijn persoonlijk geadresseerd. Het is de bedoeling dat iedereen voor zichzelf stemt. Uiteraard kun je mensen die hulp nodig hebben, ondersteunen bij het invoeren van hun unieke code als zij dat op prijs stellen.

Krijgen de indieners van de winnende plannen het bedrag meteen op hun rekening gestort?

Nee. Eerst wordt bepaald wie het plan gaat realiseren. In sommige gevallen is dat de gemeente zelf, in andere gevallen een bewoner of een maatschappelijke organisatie. Dat hangt af van de aard van het plan. Daarnaast hebben we als gemeente te maken met de Europese aanbestedingsregels: boven een bepaald bedrag moeten we drie offertes aanvragen. De planindiener moet nog een formele subsidieaanvraag indienen voordat het geld kan worden toegekend.

Ik wil graag een plan indienen voor een volgende ronde van West Begroot. Kan dat?

Leuk dat je zo enthousiast bent, dat zijn wij ook! West Begroot. Wil je op de hoogte gehouden worden van de planning van West Begroot voor volgend jaar? Laat dan hier je gegevens achter. Je krijgt dan een seintje wanneer je weer een plan kunt indienen.

Waar vind ik de uitslag en hoe is die bepaald?

Op 16 december 2021 wordt via deze website bekend gemaakt welke plannen uitgevoerd worden met daarbij een uitleg hoe deze uitslag tot stand is gekomen.

Ik heb gestemd maar ik heb me bedacht of ik wil mijn stem aanpassen, kan dat?

Helaas is dat niet mogelijk. Net als bij echte verkiezingen telt je stem mee zodra je deze hebt ingeleverd. Daarna is het niet meer mogelijk je stem aan te passen. Wel horen we graag wat de reden is dat je je stem zou willen aanpassen of terugtrekken. Stuur in dat geval een mailtje naar westbegroot@amsterdam.nl zodat wij jouw ervaring mee kunnen nemen om het proces nog beter te maken.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren