Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot | Plannen indienen

Verbindt je met de buurtorganisme - wordt holobiont!

Door: Tanja Topalovic-Henn
3 juni 2025

Buurtlicht verbindt kunst en natuur met drie lichtroutes. Doe mee aan de lichtkaart en laat zien: we zijn holobiont in één levend buurtorganisme

In een tijd waarin polarisatie toeneemt en individualisme de boventoon voert, is het van groot belang om stil te staan bij wat ons allemaal verbindt. 

Na Talking Trees en Wonderwoud West wil Buurtlicht in het najaar van 2026 een nieuw project organiseren: drie lichtwandelingen met lichtkaart!

 Net als een boom, die samenleeft met wortels, schimmels, insecten en vogels, ben jij onderdeel van een levend systeem. Dat systeem heet: holobiont.

Je bent geen losstaand mens. Je leeft in verbinding — met anderen, met dieren, planten, micro-organismen, lucht en aarde. Samen vormen we één groot levend netwerk. 

Het holobiont-denken biedt daarbij een inspirerend perspectief: het idee dat elk levend wezen in feite een samen- werkingsverband is van talloze organismen.

 Afhankelijkheid is geen zwakte, maar een natuurlijke kracht. Kwetsbaarheid en samenwerking maken ons niet alleen menselijk, maar ook veerkrachtig.

 
Wat is een holobiont?

Een holobiont is een levend samenwerkingsverband: een mini-ecosysteem waarin mens en omgeving samenleven. Ons lichaam leeft met miljarden kleine helpers. Ons leven leeft in verbinding met de wereld om ons heen.
 
Je bent nooit alleen. Jij bent een holobiont: een samen-leving in één lichaam. Je leeft niet los van de wereld. Je ademt lucht die door bomen is gemaakt. Je eet wat uit de aarde komt. Je lichaam leeft samen met onzichtbare helpers.
En jij leeft samen met je buurt, je kat, de planten op je vensterbank, en de lucht boven je hoofd. Een holobiont is een levend wezen dat altijd verbonden is met andere levensvormen. Dat zijn jij, ik, wij allemaal — mensen, dieren, bomen, huizen, lucht, licht.
 
Het plan:

We bouwen samen met bewoners en organisaties aan een zichtbaar netwerk: een lichtkaart door het Westerpark en de buurt.

Buurtlicht, bewoners en lokale initiatieven kiezen hun eigen plek — een raam, gevel, boom of plant — om deel te worden van dit lichtende netwerk.
  Iedere deelnemer maakt iets unieks: een gedicht, een lichtobject, een geluid, een verhaal of een beeld. Buurtlicht voegt verhalen van 16 sprekenden bomen toe die zich aan de bezoekers richten.

We coördineren drie wandelroutes —  de Holobiont-lichtroutes — langs deze plekken. Onderweg ontdekken bezoekers kunstwerken, verhalen of installaties die gaan over verbondenheid, samenwerking en zorg. In de route dragen we het licht van een plek naar de volgende.

Elke plek is een cel van een groter geheel. Niemand hoeft hetzelfde te doen.
 We maken samen een levend, ademend netwerk zichtbaar — in licht, in diversiteit, in verbondenheid.
  
Wat wilt u met uw plan bereiken?

Een Holobiont is een biologisch voorbeeld van de onderlinge verwevenheid van leven. Het tijd is om ons idee van individualiteit los te laten en te denken in netwerken en samenwerking.

Waarom is dat belangrijk voor ons?

Omdat je je nooit écht alleen hoeft te voelen. Omdat we sterker zijn als we verbonden zijn. Omdat zorg voor jezelf óók zorg is voor je omgeving. Omdat samenwerking, ook op kleine schaal, leven mogelijk maakt.

 Waarom stemmen op dit plan?
 
1. Je maakt zelf deel uit van een lichtend buurtkunstwerk
  Iedereen mag meedoen op zijn of haar eigen manier — met een lichtje, een gedicht, een plant, een kunstwerkje of gewoon door aanwezig te zijn. Jouw huis, jouw verhaal, jouw creativiteit wordt zichtbaar in een groter geheel.
 
2. Het verbindt mensen én planten, bomen, lucht, aarde
  Dit project laat zien dat je niet los staat, maar onderdeel bent van een levend netwerk — net als in de natuur. Het maakt zichtbaar hoe we samen een buurtorganisme vormen.
 
3. Voor en door de buurt
  Samen bouwen we aan een lichtroute van verbondenheid door het Westerpark en de omliggende buurten. Iedereen doet mee, niks hoeft perfect, alles telt mee.
 
4. Tegen eenzaamheid, vóór ontmoeting
  In donkere tijden brengt dit project licht: letterlijk én figuurlijk. Door verhalen te delen, ramen te verlichten en routes te lopen, ontstaan spontane ontmoetingen.
 
5. Het wordt gewoon heel mooi
  Een lichtroute vol kleine wondertjes — kunst, natuur, ontmoeting. In jouw park, met jouw buren.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren