In de workshop leren deelnemers succesvol paddenstoelen te kweken, op een circulaire manier, want het restproduct wordt hergebruikt.
In 4 bijeenkomsten wordt geleerd en geobserveerd hoe Oesterzwam-paddenstoelen te kweken. Deelnemers doen kennis en ervaring op met hun eigen kweeksets, en leren van elkaar.Op een leuke en educatieve wijze maken deelnemers ieder hun eigen 2 growkits, na eerst uitleg te hebben gekregen over schimmels en paddenstoelen in het algemeen, en de Oesterzam growkit in het bijzonder. Deze 2 growkits groeien gedurende 3-5 weken uit tot paddenstoelen, die dan opgegeten kunnen worden (onder andere). Gedurende de groeiperiode en de oogst, worden de growkits vergeleken en geanalyseerd. In de laatste bijeenkomst worden de growkits hergebruikt.
De aanvrager van de subsidie voor dit plan is een enthousiaste thuiskweker, die inmiddels behoorlijk wat ervaring heeft met Oesterzwammen kweken. De aanvrager wil de kennis, en het enthousisame voor deze hobby, graag verspreiden. Als je eenmaal doorhebt hoe het moet, is het niet zo moeilijk. En je hebt er ook niet zoveel voor nodig. Het is leuk en je houdt er eten aan over, dat je ook op je eigen restmateriaal kunt laten groeien. In je huis of in je tuin of balkon. Je hoeft uiteindelijk dus minder weg te gooien. De aanvrager heeft enige ervaring met doceren en kennis overdragen. Er is reeds ook ervaring opgedaan met het geven van workshops, op een basisschool. De ervaringen en resultaten waren goed.
Meer gedetailleerde beschrijving per workshop:
4 bijeenkomsten:
1. Paddenstoelen kweken workshop: start! (dag 0, week 1)
1.1 Inleiding Oesterzwammen kweken (theorie)
· Basiskennis over mycelium en plek in de 7 Koninkrijken van organismes (en samenwerking met andere koninkrijken, zoals dieren en bomen
· De toegevoegde waarde en grote kansen (waaronder remediatie, vleesvervanging, ongediertebeschrijving, afvalverwerking, enzovoorts)
· Substraten (o.a. stro, hout, karton, compost)
· Supplementen
· Pasteurisatie en sterilisatie
· Contaminatie ( + openen van eigen petrischaaltjes en '2 maal beademen van 1 petrischaal) (dit om in praktijk te zien hoe 'besmet' de omgeving is)
· Groeicondities voor de growkits thuis
· Gebruik en opslag van de paddenstoelen
· Schoon werken: zo steriel mogelijk aan de slag (handen wassen, handschoenen, mondkapje)
1.2 Praktijk: Zelf aan de slag: inoculatie van growkits
· Uitleg, demonstratie en begeleiding van de preparatie door deelnemers.
2. Voortgangsbespreking online (via MS Teams): observatie van voortgang growkits en petrischaaltjes (dag 13, week 2)
· Opsturen foto van petrischaal (ter lering ende vermaak omtrent contaminatie)
· Opsturen foto van substraat en/of fruit.
3. Voortgangsbespreking online (via MS Teams): observatie van voortgang growkits en petrischaaltjes (dag 20, week 3)
· Opsturen foto van petrischaal (ter lering ende vermaak omtrent contaminatie)
· Opsturen foto van substraat en/of fruit.
4. Delen van observaties en ervaringen m.b.t. oogst, en uitleg over nieuwe ronde (dag 20-27, week 3 of 4 of 5, afhankelijk van voortgang en snelheid van de paddenstoelen)
· Iedereen neemt zijn growkits mee ter observatie en lering, want ze worden bekeken en besproken
· Rehydratatie (voor tweede ronde) of herstart (ingeval contaminatie)
· Uitleg over hergebruik van het restproduct (het substraat) voor compost of diervoeding (de substraten kunnen ter plekke ingeleverd worden)
· Zelf verder gaan met paddenstoelen kweken: dit soort kweek en andere soorten kweek zoals op boomstammen, en andere soorten zoals Koningsoester, Shiitake, Wijnhoed, enz.)
· Inzage in klein beetje van wat nog veel meer kan: gevorderde laboratorium technieken zoals klonen, sectoring, en petrischalen
· Evaluatie.