Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2025 | Plannenarchief

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Deelkastjes

Door: Harmen van Sprang
8 juli 2024

Kasten waar allerhande spullen zoals boeken, interieurartikelen, keukengerei, snuisterijen en speelgoed een nieuw leven door weten te vinden

Ruim 10 jaar geleden waren onze twee dochters uitgespeeld met hun grote poppenhuis (in de vorm van een Amsterdams grachtenpand) en dus besloten we het een nieuw leven te geven. We hebben het poppenhuis vlak voor ons appartement aan de Postjeskade op de stoep gezet, het 'deelhuisje' genoemd en gevuld met allerlei spullen die we niet meer gebruikten en graag wilden doorgeven. Van boeken tot dvd's, van een paar schoenen tot wat kinderkleding en van bestek tot speelgoed of interieurartikelen. We hebben er ook een briefje bij gevoegd om uit te leggen wat het doel was. Het duurde niet lang voordat steeds meer mensen in de buurt het idee begrepen en spullen gingen toevoegen en/of meenemen uit het kleine deelhuis.

Door de jaren heen heeft dit concept zoveel vreugde, betekenisvolle gesprekken en nieuw leven gecreëerd voor 'pre-loved' items. Duizenden en duizenden dingen zijn gedeeld (doorgegeven) door dit kleine deelhuis. Het zorgde er ook voor dat veel mensen zich bewust werden van delen en de circulaire economie. En vaak tovert het een glimlach op de gezichten van mensen die een klein juweeltje vinden of een gesprek voeren met een buurman terwijl ze ervoor staan. Pluspunt: ook voor mensen met een krap budget is het een 'life saver'.

Nu is het tijd om dit idee te verspreiden over heel West (en vervolgens indien gewenst daarbuiten). We kennen allemaal deze kleine boekenbibliotheken, maar dit is iets anders. Dat er zoveel verschillende persoonlijke, interieur- of praktische spullen gedeeld worden in plaats van weggegooid, doet echt wat. Stel je de impact eens voor als dit concept wordt opgeschaald naar het hele stadsdeel en daarna bij succes naar de hele stad. Het zal niet alleen betekenen dat potentieel door de jaren heen miljoenen spullen een nieuwe eigenaar zullen krijgen in plaats van dat ze in afval veranderen. Het zal ook veel bewustzijn creëren bij de bewoners. En het is ook sociaal betrokken en inclusief. Bovendien zorgt het gewoon voor plezier!

Een idee zou kunnen zijn om een ​​'deelkast' van de grond af aan te ontwerpen. Een ontwerp dat esthetisch maar ook functioneel is. En waar materiaal wordt gebruikt dat duurzaam is en misschien zelfs hergebruikt. Het kan één ontwerp of concept zijn dat over heel West wordt verspreid, maar het kan ook zo worden geïnitieerd dat elke buurt haar eigen ontwerp en vorm creëert. Het zou zelfs kunnen worden omgezet in een uitdaging waarbij lokale burgers worden betrokken om het concept, het ontwerp en de functionaliteit ervan te helpen creëren. 

Een ander idee is om het te produceren als een soort ‘kit’ die je samen met je gemeenschap kunt kopen of die je tegen een gereduceerd tarief of zelfs gratis kunt krijgen bij de lokale autoriteiten. Je stelt de ‘deelkast’ samen, je wijst een paar mensen uit de buurt aan die zich verantwoordelijk voelen om er toezicht op te houden en ervoor te zorgen dat het schoon en netjes blijft.

Er zijn nog veel meer ideeën en varianten mogelijk, maar dat is iets voor een later stadium. Deze inleiding moet een voldoende beschrijving bieden van het doel en de impact van het concept van het ‘deelkastje’.

Zie ook: https://www.dewestkrant.nl/deelhuisje-om-de-hoek

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Heleen Boelens | 8 juli 2024 21:13

Ik ben voor, het geeft mij een goed gevoel dat ik mijn “oude” spullen deel

Reageren


Victor van Doorn | 9 juli 2024 15:15

Ten eerste, ik ben fan van Harmen, dus dat hij dit initiatief neemt geeft me er al vertrouwen in. Ten tweede, dit soort plekjes dragen wmb veel bij aan de vriendelijkheid van Amsterdam, iets wat mij heel dierbaar is.

Reageren


Rob Thie | 9 juli 2024 17:18

Geweldig idee. Het half vergane deelkastje op de Postjeskade is waanzinnig in trek. Heerlijk om dingen in te stoppen , die anderen kunnen gebruiken, en om er soms ook iets uit te halen.

Reageren


Anne Vries | 17 juli 2024 20:03

Ik ben fan! Dit is eigenlijk de straatboekenkast, maar dan in uitgebreide variant. Vrij geven en ontvangen wordt op deze manier direct gefaciliteerd, wat gewoon een geweldig idee is en een groter experiment verdient!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren