We gaan een kaartspel maken voor buurtbewoners om fietsers er op te wijzen hoe ze van de openbare ruimte gebruik maken.
We gaan een spel maken voor alle buurtbewoners van Stadsdeel West om fietsers er op te wijzen hoe ze van de openbare ruimte gebruik maken. Bewoners kunnen kaarten uitdelen aan fietsers en daarmee punten sparen. Bijvoorbeeld rode kaarten voor op de stoep fietsen of tegen het verkeer in fietsen. Oranje kaarten voor niet stoppen bij het zebrapad of vergeten hand uit te steken om richting aan te geven. Maar ook groene kaarten voor fietsers die wel voorrang geven of hun fiets netjes in de rekken parkeren.
In het drukke stadsdeel West is er helaas steeds meer overlast van fietsers. Het zijn kleine ergernissen maar soms met grote gevolgen. En er zijn meer mensen die zich aan dit gedrag van fietsers ergeren dan mensen die zich hierover uit durven te spreken. Laat staan de fietsers direct daar op aan te spreken. Daarom willen we voor de fietsers en voetgangers van Stadsdeel West een laagdrempelige mogelijkheid geven om fietsers op hun gedrag aan te spreken. Het moet een spel worden waar bij de interactie tussen zowel de gever van de kaart als de ontvanger van de kaart iets positiefs is.
De meeste mensen weten vaak wel dat ze iets doen wat niet mag. Maar veel van de fietsers beseffen niet dat het soms hinderlijk of ronduit gevaarlijk kan zijn. Een klein stukje over de stoep fietsen. Of nog even doorrijden bij een rood licht. Of tegen het verkeer in fietsen op een smal fietspad. Het is ook een glijdende schaal. Omdat niemand elkaar meer aanspreekt op dit gedrag van fietsers gebeurt het overal en steeds vaker.
En iedereen doet het zelf ook wel eens. Het moet daarom een spel worden dat het bewustzijn over fietsen in de openbare ruimte vergroot. Een spel dat buurtbewoners met elkaar in gesprek brengt over de veiligheid op straat. Want er zou maar net een kind de voordeur uit komen rennen over de stoep waar jij fietst. Of een vrouw die slecht ter been is op het kruispunt waar jij door rood fietst. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin het gedrag van fietsers een onveilige of onprettige situatie oplevert.
Het spel bestaat uit verschillende kaarten die bewoners kunnen uitdelen aan iemand waarvan zij vinden dat die aangesproken moet worden op diens fietsgedrag. Het zijn duidelijke en mooi uitziende kaarten van vorm en kleur, met een heldere boodschap. Op de kaarten worden ook de mogelijke gevolgen van het fietsgedrag uitgelegd. Daarbij baseren we ons op ervaringsverhalen van diverse bewoners uit Stadsdeel West. De kaarten zijn een laagdrempelige en speelse manier om de andere verkeersdeelnemers aan te spreken op wat ze al fietsend doen. En in hoeverre dat hinderlijk of ongewenst is bij de bewoners van Stadsdeel West.
Het spel speelt zich af in de openbare ruimte en is dus voor iedereen toegankelijk. Tijdens de promotie van dit spel gaan we al op zoek naar gelijkgestemde buurtgenoten om het spel inhoud te geven en uit te rollen. We zullen flyers uitdelen bij fietsenwinkels, buurthuizen en bijvoorbeeld aan ouders bij scholen. En er zijn vast nog meer plekken in West waar we eventueel geïnteresseerden al kunnen laten weten over het spel om mee te gaan spelen.
De grote aankondiging van dit fietsspel is door middel van een optocht met acteurs, muziekanten en circusartiesten op de fiets. Bij deze optocht gaan we in ieder geval langs bij de drie grote verkeersaders van Stadsdeel West: de Jan van Galenstraat, De Clercqstraat en de Kinkerstraat. Bij deze optocht nodigen we buurtbewoners uit West uit om mee te lopen of te fietsen. En vooraf zullen we belangenorganisaties zoals de FietsersBond, de Pers zoals het Parool en AT5 en natuurlijk Raadsleden uit de lokale politiek uitnodigen om deze promotie optocht te bezoeken en het spel mee te spelen.
De spelregels van het spel zijn simpel en zullen nog nader worden uitgewerkt. De kaarten hebben bijvoorbeeld punten die de bewoners kunnen bijhouden en kunnen bespreken en vergelijken met medebewoners uit West. Ook de ontvangers van de kaarten krijgen punten. En het doel van het spel is natuurlijk om een groter bewustzijn te creëren over veilig fietsen.
Voor het ontwikkelen en bedenken van het spel vragen we ontwerpers en ervaren spel makers. Deze zullen voor niet-commerciële prijzen meedenken om het spel zo laagdrempelig mogelijk te maken. Zo dat iedereen van jong tot oud mee kan spelen. Denk aan de voetbal kaarten van de supermarkt of een soort kwartet.
Het drukwerk wordt uitgevoerd op verantwoorde wijze. Met de voorkeur voor afbreekbare papiersoorten en drukinkt om de milieuschade zo veel mogelijk te beperken. In het proces wordt gestreefd om zo duurzaam mogelijk te werken met zo min mogelijk CO2 uitstoot.
Fiets verstandig. Ons standpunt is dat het fietsen in algemene zin zo veel mogelijk gepromoot moet worden. En dat dit spel ook zo conflict deëscalerend en tolerantie verhogend gaat werken. Het spel bevordert de sociale cohesie van buurtbewoners die nu een mogelijkheid krijgen om zich op eenvoudige manier uit te spreken. En met elkaar het gesprek aan te gaan over gewenst fietsgedrag.