Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2025 | Plannenarchief

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De Spullenhalte & Reparatieremise

Door: Josephine van Schendel
25 juni 2024

de Spullenhalte verlengt de levensduur van buurtbewoners’ spullen. Er kunnen spullen worden afgegeven, geruild, gerepareerd en opgeknapt.

Wat is de Spullenhalte & Reparatieremise?
Iemands rotzooi is andermans schat. Dat is de filosofie achter de Spullenhalte. Het is een tijdelijke ruimte voor drie maanden waar buurtbewoners ongebruikte spullen een nieuwe bestemming kunnen geven of zelf nieuwe schatten kunnen vinden. Het verbinden van vraag en aanbod van herbruikbare spullen kan tijdrovend en lastig zijn. De Spullenhalte fungeert als een laagdrempelige tussenstop voor deze spullen. 
 
Daarnaast worden er in deze drie maanden zes thema-zondagen georganiseerd, genaamd Reparatieremise. Die zondagen staan in het teken van een specifiek materiaal: hout, klei, textiel, leer, metaal, en glas. Op deze dagen deelt een ambachtsman of kunstenaar hun expertise in een workshop om buurtbewoners het juiste gereedschap en handelingsperspectief te geven om zelf aan de slag te gaan. Zo staat één van de Reparatieremises in het teken van de Japanse techniek Kintsugi: een keramist leert ons hoe je gebroken keramiek kunt repareren met goudkleurige lak. Bij een ander zal een ontwerper haar proces van verven van wol uit de doeken doen, waarmee je een oude trui tot nieuw kledingstuk kunt transformeren.

Waarom?
Mijn vader was onlangs blij met een ruil die hij maakte met de bovenbuurman: een oud computerscherm voor een ongebruikte koptelefoon. Beide mannen zijn gadget-liefhebbers en vulden zo onverwachts elkaars gemis aan. Dit inspireerde mij om een ruilsysteem te bedenken waar buurtbewoners vaker spullen kunnen uitwisselen en leren te repareren. Als duurzaamheidsadviseur met ervaring in de culturele sector, gaat mijn hart sneller kloppen van het bijdragen aan het vergroenen van Amsterdam door middel van verbeeldingskracht. Dit heeft mij gedreven om de Spullenhalte & Reparatieremise als plan in te dienen bij West Begroot.  
 
In onze wegwerpmaatschappij lijkt de keuze om iets weg te gooien vaak te draaien om de moeite en kosten van reparatie versus de prijs van vervanging. Ook geplande veroudering (een methode van industrieel ontwerp waarbij producten met beperkte levensduur worden ontworpen zodat de consument sneller genoodzaakt wordt een nieuw product aan te schaffen) en ons verleren van vaardigheden om producten te herstellen spelen daarbij een rol. Hierbij wordt de emotionele waarde van het herstellen van een object, of het geluk iemand anders blij te maken met jouw voorwerp, vaak niet meegenomen in de afweging. Om verspilling te voorkomen en productiekringlopen te sluiten, moeten we leren meer te doen met minder. Inspirerende initiatieven die verbinding en creativiteit stimuleren rondom het thema van hergebruik zijn hierbij nodig. 
 
Het stimuleren van de levensduurverlenging van spullen sluit ook aan bij de Amsterdam Circulair 2020-2025 strategie van de gemeente. Deze duurzame strategie heeft als doel om het gebruik van nieuwe grondstoffen tegen 2030 te halveren en tegen 2050 een volledig circulaire stad te worden. De Spullenhalte is een lokaal initiatief dat hieraan bijdraagt.

De verwachting is dat het initiatief niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook aan het samenbrengen van de buurt. Het biedt buurtbewoners de kans om elkaar te ontmoeten, samen te werken en te leren van elkaar. Door het ruilen en repareren van spullen creëren we een platform waar gemeenschapszin en solidariteit centraal staan. Op die manier kan de Spullenhalte bijdragen aan een meer verbonden gemeenschap.

Voor wie? Door wie? Waar? 
De Spullenhalte is er voor alle buurtbewoners: het koppel dat net gaat samenwonen en dubbele bestek- en pannensets heeft maar geen lampen, de student, de huisvader met kinderen en de oudere in een verzorgingstehuis. 
 
Om het bezoek aan de Spullenhalte zo gemakkelijk mogelijk te maken, zijn we wekelijks open van donderdag t/m zondag. Zo kunnen ook doordeweeks werkende buurtbewoners en jonge scholieren bij het initiatief betrokken worden en zorgen we voor brede, diverse participatie. 
 
De Spullenhalte en het zondagse programma Reparatie Remise zijn gedurende drie maanden op één locatie in Amsterdam West gevestigd. De exacte locatie moet nog worden bepaald en kan in overleg met de gemeente Amsterdam worden gevonden. Opties zijn tijdelijk leegstaande winkelruimtes, cultuurvoorzieningen of andere broedplaatsen.

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren