Opknapbeurt groenstrook in de Jan Haringstraat dmv het plaatsen van mooie bloemen en vaste planten zodat alles er weer fleurig bij staat.
De Jan Haringstraat is een brede straat met een brede groenstrook waar veel mensen langsfietsen op weg naar het centrum. De groenstrook ligt er momenteel verwaarloosd en troosteloos bij, er staan wat verwilderde struiken op een uitgeharde kleivlakte die voornamelijk wordt gebruikt als hondentoilet. Wij willen deze plek een goede opknapbeurt geven door het plaatsen van mooie nieuwe bloemen en vaste planten zodat alles er weer fleurig bij staat.
De groei van de stad en klimaatverandering maken groen voor de stad nog belangrijker. Groen is niet alleen noodzakelijk voor bewoners, planten en dieren, maar het helpt ook de stad te koelen op hete dagen. En om water op te vangen van hevige regenbuien.
Dit plan sluit aan bij de huidige doelen van de gemeente Amsterdam om zich te blijven inzetten op verdere vergroening van buurten en wijken. En het versterken van de ecologische waarde van de stad.
Met de nadruk op ecologische beheer van het groen en het waarborgen van biodiversiteit bij nieuw aan te leggen groen.
Ons idee is om een robuuste border te plaatsen die in verschillende seizoenen mooi blijft, maar weinig onderhoud vraagt. Alle planten zijn sterk en hoeven niet ondersteund te worden. De eerste bloemen verschijnen in juni, door herbloei zijn er ook later in de zomer nog bloemen te bewonderen. Dankzij wintergroen blad en fraaie wintersilhouetten blijft de border zelfs in het winterseizoen decoratief.
Voorstel van te plaatsen planten:
Wolfsmelk (Euphorbia cornigera 'Walenburg's Glorie')
Ooievaarsbek (Geranium ‘Brookside’)
Zandhaver (Leymus arenarius)
Brandkruid (Phlomis russeliana) (vervanger Achillea Paprika)
Salie (Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’)
Vetkruid (Sedum ‘Matrona’)
Reuzenvedergras (Stipa gigantea)
Veronicastrum (Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’)
Afbeeldingen huidige situatie + voorstel (via link)
https://we.tl/t-Lf0K2JavFh
Wat het onderhoud betreft zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Wij hopen erop dat dit stukje mee kan worden genomen in het reguliere beheer van de gemeente. Mocht dit niet lukken dan staan wij ervoor open om andere opties te bespreken.