Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Kinderen aan het roer in het Wachterliedplantsoen!

Door: Mariska van der Sluis
7 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase.

We willen niet vóór maar mét de kinderen uit BOLO bedenken hoe de programmering van het Wachterliedplantsoen eruit komt te zien.


 
Kinderen aan het roer
We willen dat kinderen in het Wachterliedplantsoen aan het roer komen te staan als het gaat om de programmering van de plek. Er verandert veel in het plantsoen de komende tijd: de wijkboerderij wordt vergroend, er komt een  buurtwerkplaats en er komt ruimte voor de beoefening van oude en nieuwe ambachten. De parkeerplaats naast het paviljoen gaat op de schop, er komt een geurtuin, maar je kunt er straks ook een film kijken (buitenbios), hangen in het gras of een leuke andere activiteit verzinnen die vanuit het postzegelpleintje aldaar uitgevoerd kan worden. We willen niet vóór de kinderen, maar mét de kinderen gaan bedenken hoe de programmering van het Wachterliedplantsoen - met daarbinnen Wijkboerderij Wachterlied, het Wachterliedpaviljoen, Kiem Lokaal, de speeltuin, de vergroende parkeerplaats en het voetbalveld -  een plek dus die hoofdzakelijk geënt is op kinderen en hun families, eruit komt te zien. 
Kinderen komen, muv de schoolvakanties wekelijks bijeen. In ieder blok staat een ander deel van het plantsoen centraal. Kinderen bedenken een korte termijn plan voor de plek (wat ze in het blok, in de komende weken, kunnen doen) en een lange termijn plan met activiteiten of een nieuw element op een van de plekken.  Samen onderzoeken ze ook wat er voor nodig is om de gewenste plannen te realiseren, en met elkaar voeren ze ze uit. Dit doen ze via de methode van Stichting Vreedzaam, die dit project ondersteund en zich ook inzet voor een Vreedzame Wijk. Via deze methode leren kinderen hoe ze conflicten constructief kunnen oplossen. Ze krijgen een stem en krijgen verantwoordelijkheden. Uit ervaring vanuit Thuismakers Collectief weten we dat het ontwikkelen van eigenaarschap op een plek bijdraagt aan betere zorg over de plek.  In het plantsoen hebben we geregeld te maken met overlast en vernielingen door groepen jongeren. We menen dat de kinderen die nu deelnemen als ze ouder zijn nog goed voor de plek zullen zorgen.  


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren