Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

DE MINIRUILBIEB

Door: Mart Naber
7 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Voor het plaatsen van de minibieb is een omgevingsvergunning nodig, waarvan het hoogst onzeker is dat deze zal worden afgegeven. Het beleid van de gemeente is erop gericht de openbare ruimte zo open mogelijk houden. Daarbij brengt een huisje beheer- en onderhoudskosten met zich mee.

DE MINIBIEB is een klein houten huisje waar je een boek kan ruilen, vinden of een mooi verhaal kan lezen tussen je afspraken door.

De MINIRUILBIEB is de eerste mini ruil bibliotheek van Amsterdam! Dit gezellige afsluitbare huisje staat in Bos en Lommer en is gratis te bezoeken voor iedereen. Er kunnen twintig mensen rondom in zitten op een ronde houten bank met kussens. Aan alle muren van het huisje staan planken met boeken. In het midden staat een boomstam tot aan het dak met ronde planken eromheen met boeken. 

Als je een boek vindt die je graag wil lezen neem je die mee naar huis. Je kan altijd wanneer je wil een boek die je al thuis had of hebt liggen neerzetten in de Miniruilbieb!

Er wordt minder gelezen maar er zijn zoveel mooie boeken en lezen is zo gezond! En als bewoner van Bos en Lommer vind ik het belangrijk dat we onze geest blijven trainen voor onze verbeeldingskracht. Dat is mijn grootste motivatie om daar een plek voor te creëren.

Door te ruilen in deze gezellige, warme en fysieke ruimte komen bewoners van de stad en het stadsdeel weer andere boeken tegen dan elders. Door de letterlijke uitwisseling tussen de bewoners ontstaat er verbinding. 

Dit project is voor iedereen die nieuwsgierig is en van mooie verhalen houdt. De Minibieb komt op een grasveldje te staan ergens rondom de Bos en Lommerweg. Bijvoorbeeld op het stuk gras aan de Bos en Lommerweg tussen de Egudiusweg en de Lippijnstraat. Het zou mooi zijn voor de in en uitloop dat het huisje staat langs de weg of in een park (bijvoorbeeld het Erasmuspark of bij Wachterlied). Laat De Minibieb in West de eerste zijn van de stad waar mensen parels van boeken vinden, elkaar kunnen ontmoeten of gewoon even een mooi verhaal lezen tussen afspraken door.

Omdat in een zee van spullen we meer geluk kunnen vinden door te ruilen. Dit is een warme knusse plek waar je een boek of tijdschrift kan zoeken waar je op dat moment zin in hebt. Je kan even op een van de kussentjes op de bankjes rondom gaan zitten. Ook komen er vroege voorleesavonden voor kinderen én volwassenen door mensen uit de buurt. 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Kim Renskers | 19 september 2023 09:18

Wat een fijn idee. Dit lijkt me een hele fijne samenkom plek om meer mensen uit de buurt te leren kennen. Dit is de wisselbieb 2.0 waar meer is dan alleen een boek komen halen. Even gaan zitten om een goed boek te vinden. Wij hebben al onze boeken altijd uit een ruil hoek, van iemand anders of uit een ruil bieb. Dus ik vind dit een fijn idee.

Reageren


Tristan ozero | 19 september 2023 09:37

Gaaf, een ruilbieb past volledig in de tijd waar alles online en onpersoonlijk is. Perfect voor kinderen en volwassenen om op avontuur te gaan en lezen weer interessant te maken. Ik ben voor!

Reageren


Sophie Ansems | 19 september 2023 10:26

Mooie manier om boeken uit te wisselen, daarmee verspilling tegen te gaan en samen te komen met buurtgenoten!

Reageren


Mineke Rezelman | 19 september 2023 10:38

Wat een ontzetten mooi idee om lezen zo te stimuleren en te zorgen voor cohesie in de buurt dmv de voorleesdagen/avonden!

Reageren


Elvira swart | 19 september 2023 13:36

Wat een geweldig idee!
Ik zou hier zeker gebruik van maken. Het klinkt als laagdrempelige ontmoetingsplek. Knus en een beetje magisch (als een kabouterhuisje), daar kan iedereen wel wat van gebruiken!

Reageren


Ellen Keith | 19 september 2023 18:25

Dit lijkt me een heel leuk idee. Ik vind dit iets waarvan mensen van alle leeftijden kunnen genieten, en het zou meer vrolijkheid aan de buurt toevoegen.

Reageren


Fleur van Zonneveld | 19 september 2023 19:05

Wat een heeeerlijk idee! Ook t ontmoetingselement vind ik fantastisch. Ik zie t nu al gebeuren dat t een zeer gewild uitje wordt voor m’n zoontje en ik. ‘ wie zullen we nu weer gaan ontmoeten in t boekenhuisje mam?’ Hoor ik m al zeggen! Wij willen dit!

Reageren


Jos Molema | 20 september 2023 06:11

Supergoed idee, dé manier om met elkaar te verbinden in Bos en Lommer en lezen weer onder de aandacht te krijgen.

Reageren


Rowdy Wiegmans | 20 september 2023 13:27

Ik zat net te denken dat ik zoveel mooie boeken heb die niet gelezen worden. Dit zou de perfecte bestemming zijn! Daarnaast dan ook nog eens een mooie plek om een thermoskan mee te nemen en eens te snuffelen in de boekenkast van Amsterdam!

Reageren


truus melissen | 20 september 2023 13:44

Wat een mooi idee is dit! Wij hebben in Zuid ook een vrij overdekte ruil-bibliotheek onder een poort naar een binnentuin. Alleen daar is nooit veel contact met elkaar. Dit is natuurlijk veel specialer en heel gezellig. Ik zie zo voor me dat er ook kinderen even lekker alleen een boekje gaan zitten lezen. Echt een hartverwarmend idee,
Ook voor mij als oma die vaak oppast in de buurt. Ik zou er zeker gebruik van maken.

Reageren


cecile heuer | 20 september 2023 18:23

Mooi plan....Zo goed om boeken uit te wisselen.Heb er nogal wat in de aanbieding en ben zelf vaak op zoek en benieuwd naar boeken die ik nog niet ken en niet teveel geld kosten of op een bijzondere plek (gratis) te vonden/ruilen zijn. De plek spreekt mij aan en ik ken er meerdere mensen in de buurt en zal er graag gebruik van maken en mijn boeken brengen..

Reageren


cynthia schoorl | 20 september 2023 19:49

Wat een goed idee! De buurtboekenkast kennen we natuurlijk wel, maar het huisje, de kussentjes en de knusheid die je hier beschrijft. Dat is echt een toevoeging voor de buurt, nu al zin om daar een tijdschrift te lezen met mijn buurtgenoten :)

Reageren


Yuri Disseldorp | 21 september 2023 06:52

Wat een fantastisch idee. Een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de buurt én iets wat het lezen stimuleert bij zowel jong als oud. Dat wil je toch. Ik zou gaan, meerdere keren per week. Daarnaast is het uitwisselen van boeken ook nog eens kei duurzaam. Doen!

Reageren


Lesley Pelsmaeker | 21 september 2023 10:10

Mooi idee, meer stimuleren tot lezen en elkaar ontmoeten. Het kleine lokale aspect vind ik ook goed. Hier komen buren elkaar sneller tegen. Doen!

Reageren


James Foster | 25 september 2023 07:03

What a great idea. I fully agree that reading and imagination are so healthy for all minds.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
ReindeR Rustema | 23 augustus 2023 10:27

Er zijn al zoveel buurtbibliotheken in de stad, aan boeken geen gebrek. En leesbevordering is de taak van de OBA, die dit al heel goed doet. Van het voorlezen kan je mogelijk iets speciaals maken, maar dat is het moeilijkste. Je moet talenten/beroemdheden strikken, begeleiden, aankondigen enzovoort. Niets vervelender voor iemand met een schaars talent om daar te zitten samen met de organisator en dan komt er niemand opdagen. Daarna collega's ook niet meer. En vandalisme? 24/7 bewaking nodig.

Reageren


Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren