Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Opknapbeurt KolenKitKas

Door: Simone Tijdink
7 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Een van de spelregels van West Begroot is dat de gerealiseerde plannen op locaties moeten zijn die overtuigend publiek toegankelijk zijn, dat is hier niet het geval.

De KolenKitKas is een bijzondere ontmoetingsplek die na 5 jaar gebruik door de buurt een goede opknapbeurt nodig heeft.

De KolenkitKas is een ontmoetingsplek in het Vrouwengelukhof, de publieke binnentuin van Rhapsody. Het wordt gerund door een team vrijwilligers uit de buurt dat de kas onderhoudt, de verhuur regelt en zelf buurtactiviteiten organiseert. De beheerders organiseren activiteiten in de Kas met als doel om mensen uit de hele buurt met elkaar te verbinden. Dit bestaat uit o.a. jamsessies, spelletjesavonden, buurtfeesten, barbecues en het bekijken van voetbalwedstrijden. Ook kunnen andere mensen de Kas huren voor het organiseren van een eigen activiteit, zoals een verjaardagsfeest, yoga, culturele programmering en andere activiteiten. Daarnaast groeien buren hun eigen gewassen in de Kas en wisselen ze zaadjes, stekjes en hun oogst uit. De Kas beschikt over groenbakken, stroom, spelletjes, een keuken met een koelkast en stoelen en tafels. Dit alles is bruikbaar voor iedereen, of ze in Rhapsody wonen of niet. 

Sinds het ontstaan van de KolenkitKas hebben wij de plek en zijn initiatieven altijd vrijwillig gedragen, zonder enige hulp van subsidie of andere middelen. CBRE heeft de Kolenkitbuurt in april 2019 de kas met basismeubilair geschonken en daarmee hebben wij sindsdien ons initiatief gerund. Wel verhuren wij de kas sinds het begin voor 25 euro aan bewonersinitiatieven. Alleen is de winst daarvan minimaal en hebben we er na drie jaar geen spaarpot mee kunnen opbouwen. De KolenkitKas wilt de behoefte van bewoners en (beginnende) makers op een laagdrempelige manier dienen. Voor deze ontwikkeling moet de KolenkitKas wel doorontwikkelen. Dit vraagt om middelen die wij niet tot onze beschikking hebben.

Momenteel zijn de schuifdeuren en sloten namelijk beschadigd, hebben we lekkages in de kas, zijn we toe aan een deep-clean schoonmaakbeurt en hebben we komend groenseizoen weer nieuwe spullen nodig, waaronder een irrigatiesysteem, potgrond en betere plantenbakken. Om gebruik te kunnen blijven maken van de KolenKitKas is dit onderhoud nodig!Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren