Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Buurtbakkie - warmte op straat

Door: Esther Dunnink
7 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase.

Met Buurtbakkie -een bakfiets gevuld met koffie, thee & koekjes- gaan we de straat op voor alledaagse ontmoetingen met buurtgenoten.

Bij Hebron en Buurthulp West bieden we een plek waar alle buurtbewoners welkom zijn, ongeacht leeftijd, sociaal-economische status, opleidingsniveau of achtergrond. De activiteiten van Hebron en het inloopspreekuur van Buurthulp West worden goed bezocht. Steeds meer buurtbewoners weten ons te vinden. Tegelijkertijd merken we dat er ook nog steeds mensen zijn die niet zo makkelijk bij ons binnenlopen. Omdat de drempel te hoog is, of omdat ze vanwege gezondheidsredenen de deur niet uit gaan en niet mee kunnen doen met activiteiten die in de buurt worden aangeboden. Het gevoel van eenzaamheid onder deze groep is groot. 
 
Als het lastig is om naar ons toe te komen, dan komen wij toch gewoon naar jou toe? 
Met Buurtbakkie -een bakfiets gevuld met (gratis) koffie, thee en koekjes- gaan vrijwilligers op bezoek bij buurtgenoten om een praatje te maken en een luisterend oor te bieden. Laagdrempelig en ongedwongen. We bezoeken mensen uit ons netwerk: hulpvragers van Buurthulp West, betrokkenen van Hebron. Maar mensen kunnen zich ook zelf aanmelden of aangemeld worden door een buur of professional. Als we tijdens een bezoek merken dat er meer hulp nodig is, dan kunnen we snel schakelen en een brugfunctie vervullen naar formele zorg- en welzijnsorganisaties. 
 
Naast het aanpakken van eenzaamheid willen we ook de sociale cohesie in de buurt versterken. In de afgelopen jaren is de sociale samenstelling van onze wijk veranderd. Verschillende groepen mensen leven naast elkaar en vaak in hun eigen sociale bubbel. 
Met onze bakfiets gaan we niet alleen bij buurtgenoten thuis op bezoek, maar zijn we ook te vinden op openbare plekken: in de winkelstraat, op pleintjes, in het Houthavenpark. We delen gratis koffie en thee uit en nodigen mensen uit om met ons en elkaar in gesprek te gaan. Door alledaagse ontmoetingen te creëren hopen we de betrokkenheid op en vertrouwen in elkaar te vergroten. Zowel in de zonnige zomermaanden als in de koude wintermaanden zorgen we voor warmte op straat. 

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren