Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Boulderblok: klimmen voor iedereen - jong & oud!

Door: Melvin van der Veen
7 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

De veiligheid is niet te waarborgen. Een dergelijk object vraagt om regelmatige inspecties, en brengt dus beheerkosten met zich mee. Dit is tegen de spelregels van West Begroot.

Creatief en uitdagend klimmen op een boulderblok. Een publiek toegankelijke, laagdrempelige en sociale sportactiviteit voor iedereen.

Wat is boulderen?
Boulderen is een opkomende en zeer populaire discipline binnen de klimsport (sinds 2020 Olympisch). Deze groei is ook terug te zien in Amsterdam, met 9 boulderhallen. Je klimt speelse, korte en uitdagende routes zonder touw tot max 3,5m hoogte. Routes hebben verschillende niveaus, wat het toegankelijk maakt voor iedereen. De routes onderscheiden zich meestal met kleuren; als je tot de laatste greep komt heb je een boulder behaald. 

Waarom een boulderblok?
Wij zijn Sam & Melvin, gepassioneerd klimmers en actief bij Mountain Network Amsterdam (Melvin als lid en Sam als hoofd routebouwer). We zien dat klimmen vaak nog een té eenzijdig publiek kent; wij willen met een openbaar en gratis toegankelijk boulderblok bijdragen aan de groei van de sport binnen álle lagen van de samenleving. Daarbij maken de verschillende niveaus van de routes het uitdagend voor iedereen - jong & oud. Boulderen is erg leuk in groepsverband; door samen de puzzels van de routes op te lossen maak je al gauw veel contact met je buurtgenoten. Het is dus dé sport bij uitstek om op laagdrempelige en speelse wijze kennis te maken met je buurtgenoten!

Voorbeelden in Nederland
Op de website van de NKBV vind je een aantal voorbeelden, zoals Meerpark in Amsterdam.

Veiligheid
Er zijn een aantal maatregelen die belangrijk zijn bij het realiseren van een openbaar boulderblok. Om te zorgen dat iedereen op een veilige manier de sport kan beoefenen, hebben wij alvast een aantal maatregelen op een rijtje gezet:
  • Grind is een geschikte ondergrond voor boulderen, waarmee veilig geklommen kan worden tot 1,5m voethoogte. Dat betekent een boulderblok van max 3,5m
  • Mogelijkheid tot huren/ lenen van een crashpad (draagbare valmat).
  • Regels duidelijk bij het boulderblok ophangen betreft veilig en blessurevrij boulderen.
  • De routebouwers moeten extra rekening houden met de brede doelgroep die van het blok gebruik zal maken.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Edith Mars | 7 augustus 2023 09:15

Ik ben helemaal voor dit geweldige plan waarmee we elke Amsterdammer uit de luie stoel kunnen krijgen en met andere Amsterdammers op een sportieve manier kunnen laten verbinden. Boulderen is een leuke, laagdrempellige en uitdagende activiteit die jong en oud kan beoefenen.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren