Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Pergola in de Oude Houthaven.

Door: Geert-Jan Berkhof
6 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase.

Een Pergola van boomstammen met klimplanten en een informatiebord over de geschiedenis van de Houthaven.

Het plein aan het begin van de Silodam biedt een prachtig uitzicht op de Oude Houthaven maar het mist groen en schaduw, waardoor het in de zomer erg heet wordt. Met dit initiatief willen we dit veranderen door een Pergola te plaatsen die voor schaduw kan zorgen.

We willen op dit versteende plein acht boomstammen plaatsen met daartussen zijbalken waar klimplanten op groeien. De klimop komt in bakken te staan met een open onderkant zodat de planten kunnen doorgroeien naar diepere grondlagen en er een steeds groter bladerdak ontstaat. Dat geeft schaduw als het warm is en het draagt bij aan de vergroening van de stad. 
 
De keuze voor boomstammen als basis van de pergola heeft een symbolische betekenis en het verwijst naar de historie van de Houthaven die al sinds de Gouden Eeuw een belangrijke haven was voor de houthandel. In de 17e eeuw stond er een houtzaagmolen “Het Blaauwhoofd” en tot in de 19e eeuw lag de haven vol boomstammen, die geweekt werden zodat ze gebruikt konden worden als heipalen, waar Amsterdam op gebouwd is. Dit plein is ook onderdeel van de “Bolwerkroute” een route waar je langs de oude stadsgrens van Amsterdam kan lopen. Er ligt een gedenksteen die ook bij andere bolwerken te vinden is. Als onderdeel van het plan, willen we een informatiebord plaatsen waar de rijke historie uitgelegd wordt met foto’s en tekst.
 
Met “Pergola in de Oude Houthaven” willen we een groene oase creëren waar mensen kunnen genieten van het uitzicht en verkoeling kunnen vinden op een hete zomerdag. Daarnaast willen we de rijke geschiedenis van de Houthaven voor het voetlicht brengen zodat buurtbewoners en toeristen zich bewust worden van de historische betekenis van dit bijzonder stukje Amsterdam.
 
Geef dit vergeten pleintje met zijn rijke geschiedenis een nieuwe betekenis en stem voor ons plan en help ons om dit initiatief te realiseren. Alvast bedankt voor uw aandacht en steun.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren