Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Belevingstuin voor jong en oud.

Door: Debby Croese-Lijfering
6 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Het betreft een wezenlijke aanpassing van een stuk oever van de Admiralengracht. De Admiralengracht is eenduidig en volgens een bepaalde stedenbouwkundige visie ingericht. Het is niet passend om dit via West Begroot te onderbreken. Een dergelijke aanpassing vraagt een veel zorgvuldiger toetsing dan binnen West Begroot mogelijk is.

Een tuin waar zintuigen van jong en oud geprikkeld wordt met als doel:contact, leren, bewegen, relaxen en focus op biodiversiteit!

(Zie ook plan Ilona van Sante zouden zeer aanvullend op elkaar kunnen zijn) 

Waar ontmoet jong en oud elkaar op een speelse manier die de zintuigen stimuleert? In de belevingstuin Admiralengracht!

Doelen: contact, leren, bewegen, relaxen.

Uniek aan ons plan is dat er weinig initiatieven zijn waarbij in de openbare ruimte oud en jong, mensen met en zonder beperkingen gestimuleerd worden contact te maken, zintuigen te gebruiken, herinneringen op te halen en leren en bewegen en ontspannen.

  Route waarbij naast speel elementen als een boomstam, stapstenen, schommel& eettafel ontdekpaadjes langs kleurige en geurende bloemen en planten worden aangelegd. Iedereen kan meewerken aan het onderhoud van deze tuin en de moestuinbak. Waarbij elk seizoen weer iets anders te beleven valt en het voor iedereen mogelijk  is te ervaren welk seizoen het is. 

  •  Moestuinbak op hoogte met vergeten groenten waar alle doelgroepen hun zintuigen kunnen gebruiken. Waarbij elk seizoen weer iets anders te beleven valt en het voor jongeren en ook voor mensen met een haperend brein mogelijk is te ervaren welk seizoen het is. 
  • Bevordering biodiversiteit: inheemse bosjes;eilandje van zand met wilde bloemen; Houtwal voor lokaal blad of snoeiafval.
  • Educatieborden waarop mensen kunnen over inheemse planten & leren wat insecten nodig hebben in de verschillende stadia van hun leven: een plek om te overwinteren, om te schuilen als het stormt. Gevolg: meer vlinders, vogels en educatief: een andere kijk op tuinieren en de openbare ruimte. 

Elke 5 sec komt er iemand met dementie bij in Nederland.
 Ook in onze buurt wonen veel mensen met geheugenproblemen. 

Voor mensen met een haperend brein( en hun mantelzorgers) wordt zo een plek gecreëerd waar gefocust wordt op gezondheid en genieten i.p.v. op beperking. 
Ook is het voor jong en oud mogelijk om op een speelse ongedwongen manier in contact te komen. (Bij effect: grotere inclusiviteit van mensen met een beperking in de buurt)
Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren