De afgelopen 30 jaar is zo’n 80% van de Amsterdamse gierzwaluwen verdwenen. In het tuinpark willen we een zwaluwtil neerzetten.
De afgelopen dertig jaar is zo’n tachtig procent van de Amsterdamse gierzwaluwen verdwenen. Bij de renovatie van woningen is namelijk ook een groot deel van de nestplekken verdwenen.
De Tuinen van Westerpark is een samenwerking van de volkstuinparken Sloterdijkermeer en Nut en Genoegen. De Tuinen van Westerpark organiseert activiteiten voor tuinders, buurtbewoners en andere belangstellenden. Beide tuinparken zijn van maart tot november open van zonsopgang tot zonsondergang en voor iedereen toegankelijk. Het doel is om mensen te laten genieten van de parken en de natuur en deze unieke plek te behouden voor alle Amsterdammers. De tuinparken grenzen aan elkaar en liggen in het Westerpark. Beide parken hebben ecologisch tuinieren hoog in het vaandel staan.
We willen graag meer aantrekkelijke broedruimte voor gierzwaluw creëren. daarnaast ook een lezing organiseren over de Gierzwaluw voor buurtbewoners
- Gierzwaluwen zijn maar drie maanden per jaar in het land: alleen in mei, juni en juli zijn ze hier om te broeden, de rest van het jaar zijn ze in Afrika.
- Een gierzwaluwpaar met jongen vangt per dag wel 20.000 insecten (muggen!). Een betere en milieuvriendelijker insectenverdelger is er niet.
Gierzwaluwen broeden graag in de kieren tussen dakpannen en tengels (panlatten), liefst bovenop hoge gebouwen. Ook isolatiegaten in spouwmuren en andere holtes dienen vaak als broedplaats. Tot de jaren zeventig had Amsterdam een van de grootste populaties in Nederland. Door sloop, renovatie en nieuwbouw verdwenen veel nestgelegenheden waardoor de gierzwaluw nu een bedreigde vogel is.
In het Westerpark willen we op het terrein van Nut en Genoegen een zwaluwtil neerzetten. We willen die van lokaal hout maken. En er ook een lezing bij geven.
De vereniging heeft zelf een budget van 1350 hiervoor over, dat is niet voldoende. Hulp van het stadsdeel is wenselijk. Daarom deze aanvraag.
Zie voor meer info ook deze website