Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Verbindende Groenslingers

Door: Joke Dufourmont
1 augustus 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Voor het onderhoud van deze slingers moet de weg worden afgesloten. Dit kan niet via zelfbeheer, het zal moeten worden uitgevoerd door Stadswerken (wegafsluiting en ladderwagen) en brengt dus beheerkosten met zich mee.

Plaatsen van één Groenslinger die de gevels van twee overburen verbindt: voor welzijn, hittestress, biodiversiteit en buurtwerking.

Met dit project verbinden we mensen en groen in de straat door als overburen samen beheer te nemen over een Groenslinger. 

Groenslingers zijn klimplanten die via een wikkeldraad van de ene gevel naar die van de (schuin)overburen groeien. In straten waar er weinig groen is of bomen klein zijn, zijn zo’n slingers een geweldig alternatief om toch meer groen te krijgen in de stenige Staatsliedenbuurt. 

De klimplanten groeien langs de gevels tot een hoogte van ongeveer zes meter, waarna ze horizontaal de straat oversteken. Samen met de gemeente bepalen we de minimum hoogte om doorgang voor  diensten te garanderen. We werken met windende klimplanten die enkel via de kabels groeien en de gevels dus niet beschadigen. 

De Groenslingers zijn goed voor een klimaatadaptieve buurt, doordat ze schaduw en verkoeling bieden in de zomer. Ze zullen bovendien een positief effect hebben op de biodiversiteit van de buurt. Niet alleen de langgerekte plant op zich draagt daaraan bij, ze vormt ook een fysieke verbinding tussen de geveltuintjes aan beide kanten van de straat. Wellicht zijn de wilde bosrank en de hop goede keuzes, maar we laten ons graag leiden door de Amsterdamse Klimplantengids en de Groencoach van de buurt. 

De Groenslingers zorgen ook voor een sociale buurt. Daar waar de aanleg door de gemeente gebeurt, zal de gemeente samen met telkens een paar bewoners of VvE’s een gezamenlijk contract ter onderhoud opstellen. Zo leren overburen elkaar beter kennen en nemen ze zelf beheer van buurtgroen op zich. 

Met deze ene groenslinger willen we graag een pilot uitvoeren om dit concept op grotere schaal toe te passen. Van de eerste slinger willen we graag leren over aanleg en onderhoud. Met de antwoorden op die vragen zouden we een fonds oprichten die de aanleg en het onderhoud van Groenslingers in Amsterdam West faciliteert. 

Voor nu zal ook deze ene slinger al van onschatbare waarde zijn voor de bewoners van de Fannius Scholtenstraat, als prachtige groene blikvanger. 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren