Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Wilde bijen in Amsterdam West!

Door: Zoe van Helvoirt
31 juli 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase.

Het plaatsen van 50 Streetlight Bee&Bees en ‘lantaarnpaalspiegels’ om groene verbindingen voor bestuivers (wilde bijen) te creëren in West.

Meer dan 55% van de wilde bijensoorten is met uitsterven bedreigd. Eén van de factoren die voor deze uitsterving zorgt is de toename in verstedelijking, waardoor bijen steeds lastiger voedsel en nestgelegenheden kunnen vinden in de stad. Daarnaast hebben wij gezien dat weinig mensen precies weten wat de wilde bij is en hoe belangrijk deze is voor het behoud van biodiversiteit. Het is ons doel om naast het helpen van de wilde bij meer bewustwording voor het belang voor de wilde bij te creëren. Wij geloven er in dat dit dichtbij huis kan gebeuren: door de buurt te betrekken in dit soort initiatieven.
Afgelopen jaar hebben we 10 Streetlight Bee&Bees kunnen ophangen in de Baarsjes. We hebben super veel leuke en enthousiaste reactie's gekregen van buurtbewoners uit Amsterdam West, die dit ook graag in hun eigen straat zien. Daarom zouden we deze West Begroot editie 50 Streetlight Bee&Bees willen ophangen door heel Amsterdam West, waarbij we jullie willen betrekken in de verschillende locaties voor de bijenhotels. 
De Streetlight Bee&Bee is een bijenhotel welke om lantaarnpalen kan worden opgehangen en zorgt voor 1) bewustwording over het belang van biodiversiteit, 2) het opleuken van lantaarnpalen in Amsterdam West en 3) het creëren voor nestgelegenheden van de wilde bij in Amsterdam West. Om deze wilde bijen ook 'vrij' door de stad te laten bewegen, is het van belang om groene verbindingen te creëren. Dit kan al door het plaatsen van de bijenhotels binnen een afstand van 150-500 m van elkaar, met daarbij een voedselbron. Een wilde bij kan namelijk niet nestelen zonder dat er ook eten in de buurt is ;). Daarom willen we om een aantal lantaarnpalen, 'lantaarnpaalspiegels' maken. Dit is vergelijkbaar met een boomspiegel, maar dan is het om een lantaarnpaal! We zullen het stukje grond om de lantaarnpaal dan inzaaien met inheemse vaste planten die zorgvuldig worden uitgekozen om een breed scala aan bestuivers aan te trekken. Zo zorgen we voor meer biodiversiteit in de stad!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren