Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Vergroen de Hoofdweg met Plantaarns®

Door: Michael van Koppen
28 juli 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase.

De Hoofdweg vergroenen met Plantaarns®, groen om de trampalen, wat zorgt voor minder last van hitte en fijnstof - en een mooiere straat.

De Hoofdweg is een drukke, doorgaande straat waar veel trams, bussen, auto's en fietsers doorheen komen. Op bepaalde stukken staan enkel nog jonge bomen, waardoor er weinig groen is. Daardoor wordt het in de zomer heet en is er veel last van geluid en fijnstof. Meer groen in de straat zou dit kunnen absorberen. 

Met Plantaarns is het mogelijk groen toe te voegen, zonder veel ruimte in te nemen. Plantaarns zijn stalen rasters die om trampalen en lantaarnpalen geplaatst kunnen worden en waar wintergroene klimplanten in komen. De eerste staan al aan de van Baerlestraat. Aan de Hoofdweg tussen Mercatorplein en kruispunt met Jan van Galenstraat zullen met dit plan 14 trampalen begroeid worden met wintergroene klimmers. 

Plantaarns zorgen voor een beetje groen in de drukke Hoofdweg. Dat is fijn voor bewoners, OV-gangers en fietsers. Het zorgt voor een mooiere straat op ooghoogte, verkoeling en fijnstof-opname. 
Groen in dit deel van de Hoofdweg is daarnaast belangrijk omdat het als stepping stone voor insecten kan dienen tussen het Rembrandt- en Erasmuspark. 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren