Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Wat ruik ik daar?

Door: Eelco Leemans
20 juli 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Dit plan is haalbaar en door naar de stemfase.

Met dit plan brengen bewoners in kaart waar de verschillende geuren vandaan komen, geuren die vaak een relatie met havenactiviteiten hebben

Bewoners in Westerpark en Houthavens vragen zich regelmatig af waar toch al die verschillende geuren vandaan komen. Een bekende geur is die van Cargill, maar welke geuren zijn er nog meer te herkennen? En welke bedrijven zitten daarachter?
Burgerwetenschap (ook wel: Citizen Science) kan daarbij helpen. Resultaat van het project wordt een interactieve kaart waarop bewoners locaties van bedrijven kunnen aangeven en koppelingen kunnen maken met weersomstandigheden. Met name windrichting speelt een belangrijke rol bij het waarnemen van geuren. Door een koppeling te maken met windvoorspellings-apps en maritieme data, is goed in te schatten waar bepaalde soorten geuren kunnen worden verwacht.
Over burgerwetenschap zegt Wageningen Universiteit het volgende: Burgers betrekken bij wetenschap is om verschillende redenen van cruciaal belang: het kan hen actief in contact brengen met kwesties die hun dagelijkse gezondheid en de kwaliteit van hun lokale omgeving beïnvloeden, het kan hen helpen begrijpen hoe wetenschap werkt, het kan hen in staat stellen actie te ondernemen, en het kan de wetenschap zelf verbeteren.
Dit project heeft verschillende doelen:
- Bewoners betrekken bij onderzoek naar geuren uit de haven
- Elkaar leren kennen in een traject van uitzoeken 
- In kaart brengen waar al die geuren vandaan komen
Het is uitdrukkelijk de bedoeling om scholen (zowel basisscholen in de buurt als bv het 4e Gymnasium) te betrekken bij het project.

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Eelco Leemans | 2 december 2023 20:24

ik ben bezorgd over wat er allemaal uit de haven over ons heen waait

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren