Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Veilig Hondenpark op het Bos en Lommer Plantsoen

Door: Manos Alexandrou
20 juli 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Op 50 meter afstand is een ruime losloopzone zonder fietsers. De beheerkosten van losloopzones zijn zeer hoog omdat de grasmatten snel kaal worden en er kuilen ontstaan. De plekjes waar een omhekt terrein mogelijk lijkt te kunnen zijn, zijn in ecologisch beheer. Het creeren van een extra losloopzone zou die investeringen teniet doen.

Het voorstel heeft als doel een omheind hondenpark in Bos en Lommer te creëren om een veilige en beschermde ruimte te bieden voor honden.

Bos en Lommer is een levendige en dichtbevolkte buurt met veel huisdiereigenaren die hun honden graag een veilige omgeving willen bieden om vrij rond te rennen. De bestaande parken zijn weliswaar hondvriendelijk, maar erg druk bezocht tijdens de zomermaanden door mens en dier. Dit brengt mogelijke gevaren met zich mee, waaronder (e)-fietsers die in deze gedeelde ruimtes fietsen.

Het voorstel is om een omheind hondenpark aan te leggen in een bestaande groene ruimte, die wordt omgetoverd tot een aangewezen hondvriendelijke plek. Het gaat om het gedeelte van het Bos- en Lommerplantsoen, dat nu omheind is en waar momenteel geen bestemming voor lijkt te zijn (Zuid-westelijk deel van het plantsoen). 
Dit gedeelte zal beter worden omheind met duurzaam hekwerk, waardoor honden veilig kunnen spelen zonder aangelijnd te zijn, terwijl eigenaren met een gerust hart kunnen genieten. 

Voordelen voor de Buurt
  1. Veilige speelplaats voor het groeiende aantal honden in de buurt: Door een veilige, omheinde ruimte te bieden voor honden om te spelen, kunnen we de risico's van loslopende honden in openbare ruimtes verminderen, met het oog op de veiligheid van zowel huisdieren als mensen.

  2. Bevordering van Gemeenschapscohesie: Het hondenpark zal dienen als ontmoetingsplaats voor lokale huisdiereigenaren, waardoor een gevoel van gemeenschap wordt bevorderd en sociale interactie tussen buren wordt gestimuleerd.

  3. Verbeterd Huisdiergedrag: Regelmatige lichaamsbeweging en socialisatie binnen het park kunnen een positieve invloed hebben op het gedrag van honden, waardoor ze zich zowel binnen als buiten het park beter gedragen.

  4. Behoud van Groene Ruimte: Door gebruik te maken van een bestaande groene ruimte voor het hondenpark is er geen noodzaak voor uitgebreide landontwikkeling.

Voorbeeld voor de Stad
Het initiatief van Bos en Lommer om een omheind hondenpark aan te leggen, kan dienen als model voor andere buurten in Amsterdam die vergelijkbare uitdagingen tegenkomen. 



Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren