Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

Nieuwe inrichting lantaarnpalen Admiralengracht.

Door: boris hiddema
12 juli 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Plan is te omvangrijk en bevat te veel onzekerheden. Onbekend of er draagvlak is om de verlichting te verminderen. Verwijderen van 83 lantaarpalen waarbij de weg opgenbroken moet worden wat afhankelijkheid van andere werken in de openbare ruimte. Dit is niet haalbaar binnen 2024. Daarnaast zal budget 2 ton overschrijden.

Het anders inrichten van de lantaarnpalen om lichtvervuiling tegen te gaan, met behoud van veiligheid.

Op de Admiralengracht staan 3 rijen aan lantaarnpalen. 1 rij aan de linkerkant van de gracht, 2 rijen aan de rechterkant van de gracht. Dit is niet heel gelijk verdeeld.
Aan de linkerkant van de gracht is minder licht dan aan de rechterkant, maar is er niet minder onveiligheid. Daar is uit af te leiden dat 1 rij aan elke kant van de gracht voldoende is voor de veiligheid. 
Daarom is het plan om aan de rechterkant een rij lantaarnpalen te verwijderen. Daarbij wordt gefocust op de rij lantaarnpalen die op de stoep tegen de huizen aan staan. Hiermee hoeven bewoners geen licht te hebben die direct in hun huizen schijnt, maar zorgt de rij lantaarnpalen langs de gracht nog voor genoeg licht voor de hele straat. Ook zorgt het licht van de huizen zelf voor extra belichting op straat.
Aan de andere kant, de linkerkant staat al 1 rij lantaarnpalen, maar deze staat aan de huizenkant. Daarom kunnen deze verplaatst worden naar de grachtkant, net als aan de rechterkant van de gracht. Net als aan de rechterkant van de gracht zullen ze op het gras worden geplaatst.
Er hoeven geen nieuwe lantaarnpalen worden gekocht. Het verplaatsen van de oude is voldoende.
Extra onderhoud dan normaal is ook niet nodig.
Bewoners worden op de hoogte gehouden van de plannen door flyers, en kunnen ze daardoor hun mening uiten over het plan.



Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren