Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2024 | Plannenarchief

´Met z'n allen lekker groen doen´

Door: Marijke de Laat
11 juli 2023
Projectteam | 4 december 2023, 13:07

Er is al een plan voor het aanleggen van plantvakken ipv plantenbakken. De huidige bakken ontnemen het zicht van automobilist die vanaf de parkeergarages blok 0 de Haparandaweg opdraaien. Het plan is goedgekeurd door beheer. We zijn nog in voorbereiding, volgend jaar uitvoering. Er wordt contact met planindiener opgenomen om te bespreken of eventuele aanvullende wensen vanuit Groen in de Buurt gerealiseerd kunnen worden.

We plaatsen op de Haparandaweg plantenbakken met planten waar dieren blij van worden en die helpen de biodiversiteit te vergroten.

De Houthavens, DE duurzame nieuwe wijk van Amsterdam en plek die in paar jaar tijd getransformeerd is van zandbak waar van alles groeide en bloeide tot aantrekkelijke plek met woningen, voorzieningen en kantoren. 

Inwoners genieten er met volle teugen, bedrijven houden er prachtige kantoren en zelfs de eerste toeristen hebben hun weg naar de Houthavens gevonden. Het oog wil tenslotte ook wat en Amsterdamser dan dit ga je niet krijgen. Op de Wallen en de koffieshop na dan;). 

Waar voor al deze mensen letterlijk overal aan gedacht is, lijken we de prachtige wilde natuur van een aantal jaren geleden een beetje vergeten te zijn. 

✓ Er is water. 
✓Er is groen.
✓Er zijn zelfs wat duiven, insecten, vogels en vlinders... 

Echter, wat overheerst zijn de kleuren van bakstenen en glas- en zinkpanelen. In vijftig tinten grijs.

Hoog tijd dus om ‘met z'n allen lekker groen te doen´.

Hoe dan?! Nou ...
We plaatsen in de hele straat gepoedercoate stalen plantenbakken met planten waar dieren blij van worden en die helpen de biodiversiteit in de Houthavens te vergroten. 

De bakken worden op de stoep geplaatst. We houden hierbij rekening met het feit dat een doorgang van 180 centimeter vrij blijft. 

Belangrijk om te weten:
Het is echt een initiatief voor en door de buurt. De VvE’s van alle panden op de Haparandaweg worden dan ook betrokken bij het initiatief. 

De bewoners worden geïnformeerd middels flyers, (reeds bestaande) Whatsapp groepen en lokale Facebook communities. 

Via deze wegen sporen we hen actief aan te stemmen, mee te denken over de invulling van de bakken en een bijdrage te leveren aan het behoud en onderhoud. 

We gaan in het najaar (wanneer het plantenseizoen begint) een jaarlijkse Plantendag organiseren en roepen een groencommissie in het leven.

Dragen jullie ook een steentje bij aan onze missie om met z’n allen lekker groen te doen? 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Judina Piet | 16 juli 2023 18:11

goed voor de insecten en mensen.

Reageren


Trudy Franc | 27 juli 2023 09:23

Meer groen, altijd doen! Bloemen en planten zijn goed voor de diversiteit.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren