Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2025 | Plannen indienen

U kunt dit plan nu liken

Stemmen

laden...
0
0
0
0
0
0

Status

Like dit plan om te laten zien dat u dit belangrijk vindt voor uw buurt!

WIJ HOREN BIJ ELKAAR!

Door: Inge Helena Rietjens
9 juli 2024

Gesamtkunstwerk op muur met door buurtbewoners gemaakte tegels met daarop in 50 talen uit west de handgeschreven zin “ we horen bij elkaar”.

In Westerpark liggen buurten als Houthavens, Spaarndammerbuurt , Staatsliedenbuurt en de Frederik Hendrikbuurt e.a. naast elkaar maar horen nog niet echt bij elkaar. Er is een levendige mix van oude bewoners, nieuwkomers, expats, studenten en scholieren. Om de cohesie en verbinding te bevorderen en zichtbaar te maken is er al enige tijd de wens om gezamenlijk een muur te creëren waar in minsten 50 talen die in Westerpark gesproken worden de zin “ we horen bij elkaar” te lezen is.  De komst van het asielzoeker-centrum in de Houthavens is het uitgelezen moment om dit plan te realiseren; de verbinding van de buurtbewoners met elkaar maar ook met asielzoekers te bewerkstelligen. Als buurtbewoner, projectleider, voormalig manager van nood-opvanglocaties en ontwerpster kan ik het project kundig leiden en de contacten leggen. Ook mijn dochter, scholier op de middelbare school die naast het AZC gelegen is maakt graag deel uit van het project en het betrekken van leerlingen en de school hierin. Het project bestaat uit 3 delen en is makkelijk uit te breiden met meerdere verbindende aspecten als een instagram site en het gezicht geven aan de bewoners, deelnemers van het project en daarmee de buurt door het portretteren van de deelnemers en het vertellen van het verhaal dat ze naar Amsterdam heeft gebracht. Deze elementen zijn echter niet noodzakelijk voor het realiseren van de basisplan; de " wij horen bij elkaar " muur. Het idee kan ook op een andere locatie en is dan nog steeds verbindend en actueel. Een kruisbestuiving van alle groepen, culturen en leeftijden die wonen in westerpark.

De muur zal worden gerealiseerd met tegels die middels workshops door de deelnemers zelf, in kleine groepjes gemaakt zullen worden bij de sociale keramiek werkplaats van Cordaan in Noord. Er is contact geweest, de medewerkers zijn enthousiast en hebben een prijsopgave voor de workshops gemaakt. Bij deze workshops zullen mensen met elkaar in contact komen tijdens deze gezamelijke activiteit. Echter, ook zonder de workshops is er nog sprake van een gesamtkunstwerk omdat de zinnen handgeschreven worden door de buurtbewoners die zich aanmelden voor het project. De realisatie van het "gesamtkunstwerk" bestaat uit 3 delen;

Deel 1, januari-juni 2025:
Het zoeken en samenstellen van een zo representatief mogelijke groep voor het schrijven van de zin en eventueel het volgen van de workshop. De deelnemers worden gezocht middels oproepen in de krant, op social media, met posters op scholen, openbare gelegenheden, contact met het COA en in buurthuizen. Het streven is naar minimaal 40 liefst 50 talen.Ook zal in deze periode tijd worden besteed aan het maken van een Instagram page, een Facebook page om reacties te ontvangen en om te posten over de voortgang en het creëren van een inschrijf-website. Als er meerdere inschrijvingen per taal zijn zal gekeken worden naar de representatie van leeftijd, etc het geheel zo representatief mogelijk te laten zijn en bij meerdere gelijke kandidaten uit 1 taal zal er geloot worden. Ook zijn er in deze periode gesprekken met het COA en het bouwbedrijf met betrekking tot het kiezen van de muur. Mocht dit onverhoopt niet mogelijk blijken zijn er diverse alternatieve muren in de buurt.

Deel 2, september-november 2025;
De workshop zal zijn op de keramiek werkplaats van Cordaan in Noord in kleine groepjes worden gegeven, ook daar worden dan weer mensen met elkaar in verbinding gebracht die elkaar wellicht niet zo vanzelfsprekend tegenkomen in het reguliere dagelijkse leven. Kundige begeleiding zal gegeven worden door medewerkers van Cordaan en de tegels worden handgemaakte unieke kwaliteitsproducten.  Eventueel kan het plaatsen van het portret van de schrijver van de zin op insta en op de website met het verhaal achter hun komst naar hier, gesproken of geschreven. 

Deel 3; 2026
Het prepareren van de muur daadwerkelijke aanbrengen van de tegels op de muur door een ervaren en gerenommeerde aannemer, op tijd voor de opening van het centrum welke gepland staat voor eind 2026, feestelijke presentatie bij opening van het centrum

Notabene;
* De tegels zijn winterhard en onderhoudsvrij
* De aannemer heeft geadviseerd zonder voegen te werken waardoor het kunstwerk enorm lang onderhoudsvrij is.
*Mocht het pand in de toekomst een andere bestemming krijgen blijft de tekst en het gesamtkunstwerk nog altijd relevant, liefdevol en actueel.
*het plan kan ook zonder de workshops van het tegels maken worden gerealiseerd middels het gebruiken van transfers op bestaande tegels. De kosten van de workshops en klei vallen dan weg. Daar komen kosten van kant en klare tegels voor terug. (kosten kant en klare tegels is ongeveer 1000 euro) ( er gaat dan 16800 euro af)
Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren