Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

West Begroot 2025 | Plannen indienen

U kunt dit plan nu liken

Stemmen

laden...
0
0
0
0
0
0

Status

Like dit plan om te laten zien dat u dit belangrijk vindt voor uw buurt!

Geef mussen, mezen, merels en meer vogels een huis

Door: Koen Keepers
9 juli 2024

Geuzenhof 1 wilt vogelhuisjes en een waterfontein toevoegen aan onze tuin. Met een nestkast op de toren voor een slechtvalk of havik.

Wij zijn van de Geuzenhof 1 tuincommissie, die de tuin van Geuzenhof 1 aan de Willem de Zwijgerlaan onderhoudt. We willen graag helpen om een beter thuis te worden voor vogels in Amsterdam.

Van de vogels die in steden en dorpen leven, gaan er meer soorten in aantal achteruit dan vooruit. Dit blijkt uit de nieuwste Stadsvogelbalans. Vooral soorten die in parken, tuinen en struiken te vinden zijn, nemen af. Een aantal soorten laat zelfs een achteruitgang zien van meer dan 5% per jaar. Vogels als gierzwaluw, huismus en spreeuw zijn sterk verbonden aan onze gebouwen, omdat ze daar hun nesten hebben. De Stadvogelbalans laat bij deze groep een gemiddelde afname zien van 10%. Voornaamste oorzaak hiervan is het na-isoleren van huizen waardoor nestgelegenheid verdwijnt. Daarnaast lijkt een oorzaak te liggen in het gebrek aan geschikt voedsel en geschikte plekken om te schuilen.  

Geuzenhof 1 heeft een nieuwe tuin aangelegd met een grote hoeveelheid struiken met bessen en veel aandacht voor het insectenleven. Zie ook onze Instagram. Dit zou een oase kunnen opleveren voor vogels. Toch moeten wij ook plekken hebben waar de vogels kunnen nestelen en veilig voor katten kunnen drinken van vers water. Wij hopen door op het dak vogelhuisjes te plaatsen er meer kans is voor vogels om ongestoord te kunnen broeden. Ook hebben wij een bijzondere hoge toren in ons complex waar vroeger een gemeenschappelijke verwarming mee was verbonden. Op die toren is er een goede kans om een nestkas te bouwen voor grote vogels zoals een slechtvalk. Tenslotte zou een klaterende fontein op de plek waar vroeger een volière stond vogels kunnen voorzien van water. Rondom die fontein kunnen er ook zand plekken kunnen worden aangelegd zodat zij een zandbad kunnen hebben. Dit zouden de ideale voorzieningen kunnen zijn voor vogels.

Omdat we onze vogels goed in de gaten willen houden en volgen willen wij ook een camera installeren in de nestkas, zoals bij de vogelbescherming. Zo kan de hele buurt meegenieten van de vogels. Tenslotte willen we ook bankjes in onze tuin die uitkijken op de vogelhuisjes. Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten voor

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren