Spring naar inhoud
Dit plan kreeg minder dan 50 likes

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk. Dit plan kreeg minder dan 50 likes en gaat niet door naar de volgende ronde.

Recyclen op fietsafstand

Door: ReindeR Rustema
15 juli 2021

Er moet een afvalpunt in West komen. Die aan de Seineweg is te ver voor fietsers.

In Amsterdam-west is weinig ruimte. Niet op straat en niet in huis. Wat je niet meer gebruikt wil je zo snel mogelijk kwijt, maar om het weg te brengen heb je een auto nodig, want je kan alleen op de Seineweg terecht voor een afvalrecyclingstraat. 

De meeste Amsterdammers hebben geen auto. Eentje huren om afval kwijt te raken is voor een kleine minderheid. Ook al heb je er één, dan raak je misschien je goeie parkeerplekje kwijt als je er op een druk moment even mee weg gaat. Moet je weer een tijd zoeken als je terugkomt. Even met de fiets is vaak makkelijker! Schoon, gratis, een goede reden om te bewegen. 

Het incidentele afval om te recyclen is niet veel, maar je wil het wel snel kwijt. Nu prop je dat samen met keukenafval in een ondergrondse container met restafval of je zet het ernaast omdat iemand er misschien nog wat aan heeft. Alleen is daar geen ruimte voor want elke dag zijn er wel buren met dat idee. Containers zijn ook vaak vol. Opsparen vergt ruimte, terwijl je er gelijk vanaf wil. Vooral kartonnen dozen zijn een sta-in-de-weg. Die met dik karton klein maken is een klus waar je gereedschap, tijd, ruimte en handigheid voor nodig hebt.

Een logische plek om een afvalpunt voor fietsers te maken is op of naast het Stadsdeelwerf tegenover de Hogendorpsporthal. De recyclingwinkel waar ze bruikbare spullen accepteren zit daar ook vlakbij en er is een bouwmarkt waar je gelijk inkopen kan doen.

De oplossing is niet duur voor de gemeente. Het vergt vooral wat afspraken met de portier van het Stadsdeelwerf en een plekje voor een container. De parkeerplaatsen naast de werf zijn vaak leeg, daar is ruimte! Er moet iemand ingehuurd worden die de container beheert.

Als de fietsers weer een container hebben gevuld kan de beheerder ermee naar de Seineweg brengen om het afval te verdelen over de grote containers daar.

Ook kan je dan weer ergens naartoe met je chemisch afval, de oudere generatie herinnert zich misschien de chemokar nog. 

Argumenten

Argumenten voor

Anna Ietswaart | 29 juli 2021 17:20

Helemaal mee eens dat er een oplossing moet komen voor dit probleem. Overal staan printers, monitoren en andere elektronica bij de container. Of emmers met verf. Begrijpelijk, ik ga ook geen auto huren om van mijn afval af te komen.

Reageren
ReindeR Rustema | 4 augustus 2021 11:18

En die printers en monitoren zijn ook niet welkom bij de recycling van 'we-cycle' in de supermarkt. Daar kan je alleen kleine elektrische apparaten inleveren. Of worden de printers en monitoren uit het restafval gevist in de afvalscheidingsinstallatie?ReindeR Rustema | 15 juli 2021 22:16

Zo makkelijk om te realiseren. Container neerzetten met iemand erbij. Loon betalen tot het budget op is. Daarna container weer terug naar de Seineweg.

Reageren


ReindeR Rustema | 4 augustus 2021 11:28

Op amsterdam.nl staat onder Zelf wegbrengen naar een Afvalpunt: Bouw- en sloopafval, tuintegels, klein chemisch afval, kleine elektrische apparaten, auto-onderdelen, overige motoren, stenen, zand, aarde, autobanden, karton en glas(platen).

Reageren


Argumenten tegen

Geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren