Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen. Dit plan wordt getoetst op haalbaarheid.

Westerparkgaard: circulaire buurt-voedselbos

Door: Rieta Aliredjo
27 juli 2020

Voedselbos speciaal ontworpen voor de stad: eetbare beplanting in circulaire zeskant-bakken met lokale compost grond en waterbuffersysteem.

Met Westerparkgaard gaan we een schakel toevoegen aan de kralenketting van Amstergaard. Voor Amstergaard staat verbinding centraal. Verbinden door te Ontmoeten, Onderzoeken en te Ondernemen. Circulair, niet alleen met materiaal maar ook met elkaar. Planten, Zorgen, Oogsten Delen, samen, telkens weer, telkens meer: zodat Overvloed ontstaat voor alle Amsterdammers. 

Net zoals de bestaande gaarden is Westerparkgaard een Partnership. Niet voor niets kiezen wij de hexagon vorm van de bijenraat. We werken met vaste partners zoals Stadshout (bak), Le Compostier (wormenhotel), Hartstocht (biologische grond), Urban Roofscapes (waterbuffersysteem). Een gaard heeft een landingsplaats nodig. De Westerparkgaard zal in samenwerking met het Woeste Westen (2 bakken en 1 wormenhotel) en Nemoland (2 bakken) gestart worden. We weten zeker dat we met deze twee sterke en ervaren partners de kralenketting vanuit het groen van het Westerpark verder kunnen ontwikkelen, de buurt in. 

We hebben al een stevig netwerk waar we op kunnen vertrouwen. We vragen €35.000 aan financiering om het te realiseren, te borgen en te kunnen uitdragen. 

  • € 30.000 voor het realiseren van de 4 bakken (circulaire buurt-voeselbossen) en het wormenhotel en het goed inbedden hiervan (training, communicatie, beheerovereenkomsten) onder regie van Amstergaard.
  • € 5.000 voor het opzetten en uitvoeren van een onderwijsprogramma met het Woeste Westen en Nemoland onder regie van Stichting Stars Are Circular

We bouwen de gaard om de community in Amsterdam West te versterken en uit te bouwen met nog meer bewoners en bedrijven rondom Duurzaam Groen. Ruijtergaard en de Museumhavengaard laten al zien dat het kan. We willen volwassen en kinderen uit de buurt laten zien hoe - ook in de stad - je kan genieten van een voedselbos. Voor het eerst zullen we bakken maken met 1 transparante kant, zodat de inhoud (grond, biodiversiteit en waterbuffersysteem) goed zichtbaar is.

Westerparkgaard bouwt aan de Donut Stad


Argumenten

Argumenten voor

Pier Veles | 27 juli 2020 12:53

Een fantastisch voorstel! De bakken kunnen functioneren als een katalysator om stadslandbouw-projecten te presenteren, ontwikkelen en met elkaar te verbinden in het Groot Westerpark-gebied, met name in de schooltuinen en de tuinparken. De bakken i.s.m. Nemoland en het Woeste Westen kunnen die ontwikkelingen in gang zetten.Rieta Aliredjo | 27 juli 2020 12:50

Duurzaam concept met visie. Een begin van nog meer gaarden in West. Niet opnieuw uitvinden maar versterken en verbeteren wat er al is. Bouw mee: https://www.facebook.com/groups/west.amstergaard/mariken degoede | 27 juli 2020 19:16

voor elkaar, eetbaar groen, overal & samen.Rieta Aliredjo | 29 juli 2020 22:28

Zoals Mariken zegt: "Als het er niet 100 jaar kan staan, kom ik mijn bed er niet voor uit". Dit project is echt duurzaam! Een investering dat vele vele vele jaren meegaat. Wordt lid van de community of FB: https://www.facebook.com/groups/west.amstergaard/Argumenten tegen

Geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel