Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen. Dit plan wordt getoetst op haalbaarheid.

Ontdek wat je kunt plukken in West met onze App

Door: Jim Hildensperger
24 juli 2020

PlukWest vindt eetbare planten in je buurt. Door notificaties en beoordelingen van anderen weet iedereen wat rijp is om geplukt te worden.

We willen een buurt creëren waarin de stad gebruikt kan worden als tuin. Inmiddels zijn er meerdere inspirerende initiatieven gestart zoals “Amsterdam West wordt Amsterdam Boomgaard”. Alleen zijn weinig van deze projecten makkelijk te vinden en is bij veel bewoners niet bekend dat ze openbaar zijn. En zelfs dan weten we vaak niet of wat we plukken rijp is.
 
Door de app en fysieke bordjes op de verschillende locaties komen bewoners erachter wat ze kunnen plukken en hoe, zodat anderen de fruitbomen en kruidentuinen kunnen blijven gebruiken. Door buurtbewoners cijfers te laten geven aan hun oogst, is makkelijk te achterhalen wat lekker is. En notificaties zorgen ervoor dat je op de hoogte wordt gehouden van de status van de bomen waarin je interesse hebt.
 
Een ander onderdeel van dit plan is een samenwerking met de stad waarbij meer kruiden, bessen en andere vegetatie wordt geplant, die bestaande planten vervangen voor eetbare opties. Dit willen we bereiken met ondersteuning van gemeenschapstuinen en mensen die weten welke flora en fauna passen bij de verschillende locaties. 
 
Het plan is een succes als duizenden mensen de app downloaden en honderden buurtbewoners zich actief laten horen op het platform. Het is al langer bekend dat bezig zijn in de natuur en het reduceren van prikkels een positief effect heeft, dit geldt ook voor mensen met burn-out klachten of ADHD. Daarnaast kan het plastic verpakkingsmateriaal van supermarkten significant verminderen en kan het voorkomen dat mensen teveel kopen. Ons plan is voor iedereen die eet in Amsterdam en zijn impact wil verminderen.
 
Samen hebben we de expertise om van deze app een succes te maken, maar we hebben de stad nodig om publieke ruimtes te gebruiken voor het planten van meer fruitbomen, bloemen en kruiden. We hebben al contact met experts op het gebied van stedelijk tuinieren en hebben nauwe banden met organisaties als de Impact Hub en TEDxAmsterdam waar veel kennis ligt als het gaat om stedelijke landbouw.

Argumenten

Argumenten voor

daan nederlof | 28 juli 2020 13:22

super leuk idee! dit is iets wat West zeker nodig heeft!H. Adriaanse | 28 juli 2020 12:53

Ja, goed idee! Wel vind ik het belangrijk om enkel biologische planten en zaden te planten.T Schulien | 28 juli 2020 15:20

Ik denk dat deze app een heel goed idee is!Argumenten tegen

Geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel