Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen. Dit plan wordt getoetst op haalbaarheid.

Circulair kenniscentrum Wachterlied BOLO

Door: Wijkboerderij Wachterlied
20 juli 2020

Wachterlied ontwikkelt urban 'made in your backyard' productielijn met geodesic dome, circulaire toekomstkeet, spinnenwiel en keramiekoven.

Wijkboerderij Wachterlied wil zich ontwikkelen tot het circulaire kenniscentrum van de Erasmusparkbuurt. Het wordt een plek waar het circulaire denken tastbaar wordt voor de hele buurt. De boerderij is al goed op weg, met moestuinbakken in het plantsoen, met een plukbak voor het kindercafé en één voor de buurt. Met een buitenlaboratorium voor kinderen, waarbij bijvoorbeeld gekookt wordt met een zonne-oven, geschilderd wordt met verf, gemaakt van kippen- en kwarteleitjes.

De volgende stap is de verbouwing van een oude schaftwagen tot circulaire keet van de toekomst. Het wordt een off-grid keet met allerlei duurzame technieken erin. Als buurtbewoner kun je ervaren hoe die technieken werken. Voorbeeld: hoeveel zonkracht heb je nodig om een ei te bakken op inductie? Kan je je mobieltje opladen met een windmolen? Hoe kunnen we het water zuiveren dat op het dak van de keet valt? Hoe isoleer je wanden met wol van het schaap?

Het schaap, dat vrolijk op onze boerderij rondstapt, produceert in een jaar al meer wol dan in de wand van de keet past. De klassieke techniek van het wolspinnen brengen we terug naar BOLO. We schaffen een spinnenwiel en weefgetouw aan, dat wordt geplaatst in de volière die inmiddels leeg staat. 

Met de keramiekoven maken het we mogelijk om zelf bakjes en potjes te febriceren die voor het kweken en bewaren van groen nodig zijn. Ook maken we olla's. Dit zijn Zuidamerikaanse bewateringssystemen, die je ook op je eigen balkon kunt gebruiken om je planten van water te voorzien.

Achter in de weide is nog plek voor een hufterproef geodesic dome met een diameter van 6m (zie afbeelding) om 4 seizoenen  energieneutraal verse groenten voor de buurt te kunnen produceren. Ook kun je hier straks vergaderen in het groen. De vormen van de dome (koepel) staan voor verbinding. De koepel wordt ontworpen en gebouwd door twee Iraanse broers, een kunstenaar en een ingenieur. 

Geef je stem en ontvang volgend jaar je eerste zaai- of kookpakket van eigen biologische bodem!

Argumenten

Argumenten voor

nellie zwitserlood | 20 juli 2020 19:10

Er kan heel veel toegevoegd worden. Fantastisch voor de kinderen!christina schagen | 20 juli 2020 19:11

Het is belangrijk dat circulaire kenniscentra zich ontwikkelen.Iris van Golberdinge | 21 juli 2020 10:07

Een geweldig initiatief; duurzaam, voor de buurt en fantastische activiteiten voor de kinderen.jeannette kiekens | 20 juli 2020 18:55

Omdat daar hele goede dingen worden gedaan kinderenlenie wernert | 20 juli 2020 21:14

Super fijn voor alle kinderen en super leerzaamVincent Feitz | 21 juli 2020 12:40

Hier werken veel mensen samen om de buurt een mooie plek te bieden waar ze lekker buiten met de dieren kunnen genietenMir Nader | 21 juli 2020 21:17

Ik denkt dat de nieuwe aanpak veel nuttiger en leerzamer is voor kinderen.Sabine Oosting | 22 juli 2020 10:07

Super plan voor onze buurt! Creatief en informatief.Argumenten tegen

Tonny Tante | 21 juli 2020 16:58

Blijft er zo wel ruimte over voor de dieren of wordt de veestapel erg ingekrompen. Het lijkt wel een verlengstuk van een school te worden en niet meer een kinderboerderij. Triest.Nancy Klomp | 21 juli 2020 17:09

Er totaal geen overleg is geweest met de cliënten die op de kinderboerderij hun dagbesteding hebben. Nooit over nagedacht hoe dit voor hun is? En de dieren, ze zijn al een keer verhuist dankzij de plannrn vd gemeente tja vergeten groep he?Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel