Gemeente
Amsterdam

West Begroot

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Maak mode van Amsterdams afval!

Door: Anita de Wit
31 oktober 2018

Het is de hoogste tijd voor betere mode ontworpen met respect voor de planeet. Upcycling zorgt voor forse besparing van water en chemicaliën.

Onze  kleding is onze identiteit.  Maar het huidige take-make-waste-model van de textiel industrie heeft een hele negatieve  impact op het milieu. 
Niemand  wordt blij van de wetenschap dat je door jouw aankoop van een spijkerbroek, shirt, jurk of jas eigenlijk mede-veroorzaker bent van tekort aan schoon drinkwater in katoen producerende landen. Iedere seconde wordt het equivalent van één vuilniswagen textiel als afval gestort of verbrand. En dan hebben we het nog niet eens over de slechte arbeidsomstandigheden. 
 
Ondanks de grote belangstelling voor circulaire economie en het groeiende duurzame bewustzijn  zijn er te weinig  circulaire materialen en producten op de markt. Minder dan 1% wordt hoogwaardig gerecycled tot nieuwe kleding. Dat betekent dat er wel veel kleding wordt ingezameld maar hoe zorgen we nu voor originele, aantrekkelijke  mode en textiel producten die er niet alleen goed uitziet maar ook goed voelt?
 
ReBlend is een Amsterdamse startup met doelstelling textiel te ontwikkelen zonder de reguliere grote hoeveelheden water en chemicaliën. Wij zijn een beweging gestart om ingezameld niet meer draagbaar resttextiel, van vooral samengestelde materialen – zgn. blends – die nu grotendeels verbrand worden, verantwoord te gebruiken als belangrijkste grondstof voor nieuw textiel. Beginnend met mechanische vervezeling om straks nieuwe mogelijkheden, zoals chemische recycling, te kunnen aanhaken. In samenwerking met ontwerpers, creatieve denkers, makers en onderzoekers laten we zien dat textiel met positieve impact het nieuwe normaal is. 
 
Binnen Amsterdam en specifiek Amsterdam West, zijn veel modebedrijven en ontwerpers actief. Velen zijn op zoek naar betere, meer duurzame materialen en manieren van productie.  Ons plan is om in Amsterdam West  van ingezameld, niet meer draagbaar textiel een basis collectie kleding en textiel producten te maken samen met lokale ontwerpers en makers die gewoon in de winkel verkocht gaan worden. Zo creëren we een circulair textiel systeem in het klein.
 
Op een locatie in Amsterdam West beogen we een fysieke hub te organiseren. Hier zal het verhaal en de voortgang zichtbaar worden gemaakt.  

Argumenten

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.

Argumenten voor

Heidi Lobato | 4 november 2018 13:55

Ik hoop dat we dan niet meer met onze kledingafval andere continenten gaan lopen vervelen en vervuilen wat ook nog eens een slecht effect heeft op de lokale kledingindustrie.

Reageren
Carolina van Gerven | 5 november 2018 21:39

Ik ben voor want ik vind Reblend een heel goed concept hebben en erg mooi producten.

Reageren
Albert Boekhorst | 4 november 2018 13:26

Ik ben erg tegen verspilling!!

Reageren
Marc den Hertog | 5 november 2018 20:40

me rot ben geschrokken wat mijn spijkerbroek aan water kost.

Reageren
Ytha Kempkes | 6 november 2018 22:43

Super mooi initiatief! Hoe gaaf is het niet om straks een kledingitem te hebben waarvan het materiaal afkomstig is van Amsterdams textielafval en vervolgens door ontwerpers en kleermakers in Amsterdam is gemaakt.

Reageren
Karina Delgado Lara | 7 november 2018 13:02

Deze initiatief zou de kans geven aan kleine en middlegrote bedrijven in de kledingindustrie meer duurzaam te zijn. Het toekomst is nul procent afval.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.

Argumenten tegen

Nog geen argumenten tegen.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Start Info Thema's Plannen Stuur in