Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen. Dit plan wordt getoetst op haalbaarheid.

Grachten van Smaragd – elke woonboot een groendak

Door: Rian Verpalen
29 juni 2020

Vijftien groene visitekaartjes op de zichtbaarste daken van allemaal. Kleur van Bilderdijk tot Silodam tot Zoutkeetsgracht woonboten groen.

Een mooi bont spektakel, al die verschillende woonboten in West. Nog mooier zijn de boten die er dankzij een fris groendak fier bovenuit steken! Jouw stem kan er ervoor nog veel meer zorgen. Maak met ons van onze kades het visitekaartje van West: hier ligt het Duurzaamste Stadsdeel!
 
Groene daken hebben veel voordelen en op woonboten helemaal. Zo’n dak is als een boom erbij: het vrolijkt buurt, buren en voorbijgangers op. Het filtert fijnstof en CO2 - op neushoogte! – uit de lucht én is een feest voor bijen en vlinders. Het maakt de boot van binnen stiller, energiezuiniger en koeler en zorgt zo voor minder ‘hittestress’ in de stad. Ook fijn: het is groen dat geen andere ruimte inneemt. Het dak van de woonboot ligt er toch al en is nergens anders voor te gebruiken. Mooi meegenomen nog: de bewoners onderhouden dit voor iedereen te zien groen helemaal zelf.  
 
Geef door je stem deze groene golf een volgende zet! Is er ergens één waterbewoner over de dam, dan volgen buren. Niet alleen op het water: woonboten blijken ook het perfecte uithangbord voor meer groene daken in binnentuinen!
 
De eerste 15 waterbewoners die zich melden, krijgen een startpremie tot de helft van de aanlegkosten, met een maximum van €2.000. De bewoners dragen dus ook zelf een deel bij. En, met onze gratis begeleiding, leggen bewoners het groen eigenhandig op hun grijze dak!  
 
Stadsbreed vrijwilligersinitiatief Grachten van Smaragd nodigt met succes sinds 2015 in heel Amsterdam waterbewoners boot- voor boot uit om samen met vrienden en buren van hun privédak een buurtoase te maken. Het doel? Alle woonboten een groendak, als fris cadeau voor alle inwoners  van Amsterdam in 2025, als de stad 750 jaar bestaat. 


Argumenten

Argumenten voor

Rita verpalen | 2 juli 2020 16:44

Groen is gras! Niet onder mijne voeten maar vanaf 5HOOG!Hanneke van den Boom | 2 juli 2020 21:04

Mijn buren zijn blij met mijn groene woonark dak. Kijken ze uit op groen ipv bitumen. Ook de vlinders en bijen zijn er blij mee. Hoe meer groene daken, hoe koeler de stad.Thieme Hennis | 6 juli 2020 10:19

het is echt prachtig, vlakbij ligt een woonboot met een echt prachtig dak met allerlei bloemen en plantjes. Er is overigens sowieso subsidie hiervoor beschikbaar, telt dat bij elkaar op?Argumenten tegen

Lieke V | 24 juli 2020 13:05

Dit is het aantrekkelijker maken van particuliere huizen op het water, lijkt me dat particulieren daar zelf voor zouden moeten betalen. Heb liever dat gemeenschapsgeld ook echt naar die gemeenschap gaat, niet naar woonbooteigenaren.Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel