Gemeente
Amsterdam

West Begroot

De 3 thema’s voor stadsdeel West

Thema: Groen en Openbare ruimte

De openbare ruimte van Stadsdeel West kan veel mooier en groener. Met wellicht meer speeltoestellen of bankjes. Bloemen en planten maken blij, trekken vogels en insecten aan, zorgen voor schonere lucht, brengen verkoeling in de zomer en bergen het regenwater. Dus kom maar op met je plan voor meer natuur of een leukere en mooiere openbare ruimte. Weet jij een mooie plek voor een moestuin? Of wil je bloemenweides op de daken, groene binnentuinen of een hek vervangen door een bloeiende haag? Misschien heb je wel een heel ander idee... Dien je plan in via West Begroot.

Thema: Diversiteit en Inclusiviteit

In West zijn we met veel verschillende mensen. Allemaal willen we de vrijheid om onszelf te kunnen zijn. Ongeacht sekse, afkomst, geloof, leeftijd of seksuele voorkeur. Wat is jouw plan voor het vergroten van wederzijds begrip en acceptatie? Denk je aan storytelling, socratische gesprekken of aan iets heel anders? We zijn benieuwd!

Thema: Duurzaamheid

Klimaatverandering is één van dé grootste uitdagingen van deze tijd. Daarom zijn we ook in West vol aan de slag met duurzaamheid. Maar dat kunnen we natuurlijk niet zonder ondernemers en bewoners. Dus heeft u een idee? Bijvoorbeeld op het gebied van energie opwekken of besparen, afval scheiden, klimaatbestendigheid of het verbeteren van luchtkwaliteit? Stimuleert je plan hergebruik van materialen of weet je hoe je consumenten beweegt tot duurzaam koopgedrag? Alle ideeën zijn welkom. Gebruik uw kennis en creativiteit. We zoeken het idee voor een duurzamer West.

Wat gebeurt er al in West?

Thema: Groen

De Tuin van Jan

‘De Tuin van Jan’ is een stiltetuin voor en door bewoners. Kabbelend water, geruis van bladeren, vogels die fluiten: de tuin is een oase van rust en onthaasting. Daarnaast is het ook een proeftuin voor experimenten op gebied van watermanagement en stedelijke oververhitting. De tuin heeft een educatieprogramma voor scholen.

Het Eetbare Plantsoen

Het Eetbare Plantsoen is een grote moestuin voor iedereen in de buurt. De tuin wordt beheerd door bewoners, het is een bewonersinitiatief dat betaald is uit het buurtbudget van Oud-West.

The Miracle Garden

The Miracle Garden is een openbare tuin waar je de mooiste en meest exotische bloemen vindt. Tuinieren en kunst komen hier samen. Prachtige fotografie verandert de bloemen in ware kunstwerken.

Thema: Diversiteit & Inclusiviteit

Operatie Periscoop

Operatie Periscoop gelooft in de wijsheid die aanwezig is in een buurt. Samen met bewoners en gebruikers worden plekken in de buurt die aandacht nodig hebben in kaart gebracht, zo worden kansen en knelpunten zichtbaar. De volgende stap is samen acties bedenken en uitvoeren. Social Placemaking noemen ze dat.

Ondertussen in de Spaarndammerbuurt

Het project ‘Ondertussen in de Spaarndammerbuurt’ creëert ontmoetingen tussen oude en nieuwe bewoners, ondernemers en kunstenaars in de Spaarndammerbuurt. Met een bijzonder welkom voor de bewoners van het asielzoekerscentrum in de Houthaven. Centraal ontmoetingspunt is de verhalenwinkel waar verhalen en kunst voor de verbinding zorgen.

Recycle

Bij Recycle kun je terecht voor nieuwe fietsen, fiets reparaties en restauraties van je oude maar nog altijd zeer geliefde fiets. De winkel en werkplaats bieden werk aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Begeleid door technische vakmensen maken zij het stap voor stap tot fietsenmaker.

Thema: Duurzaamheid

BORO*MINI

BORO*MINI maakt babyproducten van organisch katoen. De stoffen worden gekleurd met duurzame verftechnieken en natuurlijke pigmenten. De producten worden met de hand gemaakt door statushouders en mensen die langdurig werk zoeken, zij kunnen hier met behoud van uitkering een prachtig ambacht leren.

Bijeneiland

Het Bijeneiland in het Erasmuspark bestaat uit een paar bijenstallen. Het eiland helpt de bedreigde bij en de bijen zorgen op hun beurt voor bestuiving van de planten in de buurt.

Moestuinbakken

Buurtkamer Corantijn maakte gezamenlijke moestuinbakken in de Curaçaostraat. Bewoners verbouwen hier hun eigen groente en fruit. De weg van (stads)boer naar consument is hier tot een minimum beperkt.

Plastic Whale

Plastic Whale streeft naar plasticvrije wateren en deelt zijn missie met zoveel mogelijk mensen. Het bedrijf organiseert vistochten op de Amsterdamse grachten. In gerecyclede sloepen vissen scholen en bedrijven zoveel mogelijk plastic uit het water. Hiervan worden weer nieuwe boten en andere producten gemaakt.
Start Info Thema's Plannen Stuur in